La història de com un jove refugiat sirià s’ha pogut establir a Catalunya

  • Ahmad Basal viu ara a casa Nachaat Waez, un gironí que acull a casa seva catorze refugiats

VilaWeb
Redacció
19.03.2016 - 19:34
Actualització: 19.03.2016 - 19:35

Ahmad Basal és un jove sirià de vint-i-sis anys nascut a Alep que fa mig any que és a Catalunya, concretament a Salt (Gironès) on va arribar després d’un periple en què va pagar a traficants de persones perquè el fessin passar en pastera fins a Grècia i en el qual ha travessat nou estats. Avui ha estat entrevistat al programa ‘El suplement’ de Catalunya Ràdio, i ha explicat el seu cas. Ell és un refugiat que ha aconseguit establir-se a Catalunya gràcies a l’ajuda d’uns compatriotes seus.

Un d’ells és Nachaat Waez, que li fa d’intèrpret (tot i que Basal ja entén força el català i en diu quatre paraules) i que li ha obert la porta de casa seva a Salt. Nachaat Waez és el sogre de Rafaat Sarajeddin, que fa catorze anys que és a Catalunya i que  es va trobar amb el jove Ahmad Basal en un camp de refugiats a Turquia quan hi va anar per a portar ajuda humanitària amb l’Associació Solidària amb el Poble Sirià. En Rafaat Sarajeddin i en Nachaat Waez han acollit Basal a casa seva, on tenen allotjats, repartits en dos pisos, catorze refugiats més.

Basal explica a Catalunya Ràdio que va pagar 1.100 euros a una màfia perquè el portés en una pastera de cinc metres de llarg i amb quaranta persones a bord des de Turquia fins a les illes gregues. Els qui hi anaven eren tots homes joves, i no tenien massa por, però patien quan veien altres barques en què viatjaven dones i criatures. Després, va anar fins a Atenes, i d’allà, després d’esperar al carrer tres dies per a tenir un salconduit, va travessar Macedònia, Sèrbia, Hongria, Àustria, Alemanya, França, i finalment va arribar a Girona.

És pastisser, però encara no té feina perquè no disposa del permís de treball. Ha d’esperar a tenir el permís d’asil, i, després, demanar el permís de treball. Qui l’ajuda a fer tots els tràmits és Nachaat Waez, que diu: ‘No és complicat demanar l’asil a l’estat espanyol, si ho saps fer bé. Però és lentíssim. Cal posar-se en contacte amb les persones adequades per a demanra l’asil. Un refugiat arriba a Espanya i només hi ha un camí per a demanar l’asil. Han de demanar entrevistes, que triguen molt, i demanar a la subdelegació del govern que facin l’entrevista policíaca per a l’asil. I això pot trigar entre dos i quatre mesos.’

En Waez té catorze persones a casa. Els manté amb el seu sou i amb les ajudes de la família. Explica que justament avui ha arribat l’asil a quatre de les persones que té a casa. ‘És una targeta de residència de cinc anys amb dret de treballar i de circular per Europa. Un cop amb el permís poden buscar feina’, afegeix.

Ací podeu escoltar l’entrevista sencera al programa ‘El suplement’:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor