Les cinc coses que has de saber abans d’observar avui a la nit nit les llàgrimes de Sant Llorenç

  • Les nits d'avui i de demà seran les millors per a albirar els Perseids

VilaWeb

Redacció

10.08.2017 - 22:00
Actualització: 11.08.2017 - 20:49

Avui a la nit tornem a tenir una oportunitat única per a albirar una pluja d’estels. Les llàgrimes de Sant Llorenç o Perseids arriben cada any a l’agost. L’espectacularitat de les cues dels meteors se suma al seu caràcter efímer i fugaç, fet que atorga una dosi extra de màgia a l’observació. A continuació, us expliquem tot allò que cal saber per a sortir a veure aquest espectacle extraordinari.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Un perseid travessant el cel rere el bosc de creus que recorda el foc d'Òdena (fotografia: Albert Salamé)
Un perseid creuant el cel rere el bosc de creus que recorda el foc d'Òdena (fotografia: Albert Salamé)
Un perseid creuant el cel amb la Via Làctia de fons (fotografia: Albert Salamé)
Un perseid ratllant el cel per sobre del perfil de Montserrat (fotografia: Albert Salamé)
Un perseid rere el bosc de creus que recorda l'incendi d'Òdena (fotografia: Albert Salamé)
Un perseid travessant el cel (fotografia: Albert Salamé).
Un perseid amb la Via Làctia de fons (fotografia: Albert Salamé)
Un perseid travessant el cel rere el bosc de creus que recorda l'incendi d'Òdena (fotografia: Albert Salamé)
Foto: NASA
Un Perseid creuant el cel amb la Via Làctia de fons (fotografia d'Albert Salamé)

Quin serà el millor moment per a albirar els Perseids?
És el més important, sortir i alçar la mirada cap al cel en el moment de màxima activitat i visibilitat per a poder observar totes les llàgrimes de Sant Llorenç que ens sigui possible. Enguany, el moment de màxima activitat i presència de meteors visibles serà a la matinada de demà dissabte. Per tant, la millor nit per a albirar la pluja d’estels serà la d’avui. També durant la nit de dissabte es podran veure una gran quantitat de meteors. Tot i això, tant a les nits anteriors com a les posteriors també serà possible de veure’n, però en menor quantitat.

Què són els Perseids?
Així ho explicava l’astrònom Enric Marco en una entrevista a Vilaweb: ‘Són residus que ha emès el cometa Swift-Tittle a la seva òrbita. Els cometes, que són conglomerats de gel, diòxid de carboni i residus sòlids, quan s’aproximen al sol són evaporats ràpidament. Quan aquest gel es converteix en gas s’emporta partícules sòlides. Els cometes van deixant un rastre amb aquests residus, que és com una cua. Aquesta cua llarga va embrutant-ne, d’alguna manera, l’òrbita, de manera que es va omplint de residus a l’espai, sobretot a les proximitats del sol. Quan la Terra es creua amb l’òrbita del cometa, aleshores aquests fragments petits són atrapats per l’atmosfera terrestre, cauen i xoquen contra la Terra.’

Què hem de tenir en compte per a poder-los albirar?
Ens hem d’estirar a terra i mirar cap a l’est, cap a les constel·lacions de Perseu i Cassiopea. Hem de tenir en compte que un excés de contaminació lumínica ens pot impedir de veure els Perseids. Així doncs, no caldrà utilitzar ni telescopi ni prismàtics, però sí allunyar-se de la ciutat. Finalment, els experts recomanen consultar el temps abans, per comprovar que no hi haurà núvols i saber quina temperatura farà. Normalment, es poden veure al voltant de cent meteors cada hora. Això sí, és important que, primer, els ulls s’acostumin a la foscor. Veurem com, a mesura que passen els minuts, ens serà més fàcil de veure els Perseids.

On podem anar per a observar els Perseids?
Són molts els indrets vàlids per a albirar les llàgrimes de Sant Llorenç arreu de la nostra geografia. Segons els experts, qualsevol punt elevat i aïllat d’un nucli urbà és una bona opció. De totes maneres, aquí us recomanem uns quants punts òptims per a observar-los. D’altra banda, si voleu treure’n tot el suc, podeu apuntar-vos a activitats guiades com les que ofereixen l’Agrupació Astronòmica de la Safor, l’Observatori Astronòmic de Mallorca o l’Observatori de Castelltallat.

Llàgrimes de Sant Llorenç o Perseids?
Tradicionalment, les pluges de meteors del mes d’agost s’han batejat com a llàgrimes de Sant Llorenç a causa de la proximitat entre la data de la seva aparició i el dia en què es commemora la mort d’aquest sant, el 10 d’agost. Ara bé, segons el ‘Criteri sobre la denominació catalana de pluges de meteors‘ elaborat pel Termcat, se’ls ha d’anomenar Perseids de manera normativa. El seu nom deriva del fet que, quan els observem des de la Terra, la trajectòria que dibuixen els meteors sembla provenir de la constel·lació de Perseu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor