La guerra i els desastres naturals van causar més de 9 milions de desplaçaments interns a la primera meitat de l’any

  • Els conflictes bèl·lics i els desastres naturals han causat un total de 9,1 milions de nous desplaçaments interns als primers sis mesos de l'any, això és persones que han hagut d'abandonar les seves llars per traslladar-se a d'altres zones del mateix país, com és el cas de la República del Congo, on la violència ha provocat 997.00 desplaçats, segons les dades del Centre d'Observació de Desplaçaments Interns (IDMC per les seves sigles en anglès).

VilaWeb
Redacció
16.08.2017 - 19:17

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

Els conflictes bèl·lics i els desastres naturals han causat un total de 9,1 milions de nous desplaçaments interns als primers sis mesos de l’any, això és persones que han hagut d’abandonar les seves llars per traslladar-se a d’altres zones del mateix país, com és el cas de la República del Congo, on la violència ha provocat 997.00 desplaçats, segons les dades del Centre d’Observació de Desplaçaments Interns (IDMC per les seves sigles en anglès).

Segons aquest observatori, 4,6 milions van ser provocats per conflictes i 4,5 per desastres naturals. Així, el país que ha registrat més desplaçaments interns ha estat la República del Congo a causa de la violència, que s’ha estès a d’altres 26 províncies pel que fa a l’any passat. D’aquesta manera, representa la xifra més alta d’Àfrica.

El segueix l’Iraq, amb 922.000 nous desplaçats, la majoria ocasionada per les onades de violència a Mossul, segons ha indicat l’observatori, alhora que ha destacat que “el mal causat a la ciutat fa poc probable la tornada dels desplaçats en un futur proper”. A més, ha assenyalat que la zona de Kirkuk, sota control d’Estat Islàmic ha causat a l’entorn de 37.000 desplaçaments.

Segons el monitoratge, Síria és el tercer país amb més desplaçaments per conflictes en aquests primers sis mesos de l’any amb un total de 692.000, provocats per la lluita entre el Govern sirià i l’oposició, incloent l’ofensiva a la ciutat de Raqqa.

Un total de 466.000 filipins van haver de deixar les seves llars a causa de les tensions i el conflicte armat a la illa de Mindanao, tal com indiquen les dades de l’observatori.

“Hi ha altres països d’Àfrica que ens preocupen seriosament”, ha informat l’ens, i ha assenyalat Etiòpia, “on les xifres estan augmentant” a causa de la intensificació de la violència. Així, amb 213.000 nous desplaçats, la xifra total de persones que han hagut de deixar les seves llars supera el mig milió.

A Etiòpia li segueix la República Central Africana Central amb 206.000, 163.000 al Sudan del Sud, 162.000 a Gàmbia, 159.000 a l’Afganistan, 142.000 a Nigèria, 112.000 al Iemen, i fins als 70.000 a Somàlia.

INUNDACIONS I HURACANS

Els desastres naturals també han causat nous desplaçaments, fins als 4,5 milions en 350 esdeveniments durant els primers sis mesos de l’any. No obstant això, segons l’observatori, “el pitjor està encara per arribar”, com les tempestes estacionals i les inundacions al sud d’Àsia, així com la temporada d’huracans a Amèrica.

El número més gran de desplaçats interns per aquests esdeveniments naturals va ser la Xina, amb 858.000 persones que van haver d’abandonar el seu lloc habitual de residència; d’altra banda, a l’Índia i Myanmar un cicló va provocar la fugida de 851.000 persones, i a Filipines les inundacions van fer que els 381.000 ciutadans s’haguessin de desplaçar. Finalment, al Peru van haver 293.000 desplaçats, Madagascar 246.000, als Estats Units 188.000, Moçambic 147.000 i Sri Lanka 104.000, entre d’altres.

Segons l’observatori, les xifres de desplaçats per desastres naturals va “en augment cada any”. Per això, la investigadora principal d’IDMC, Bina Desai, ha assenyalat que no s’està invertint i investigant “prou” per analitzar la “vulnerabilitat” per a aquests fenòmens i que “el risc” de les persones d’haver d’abandonar les seves llars davant aquests esdeveniments “no s’ha reduït”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor