Allarguen 24 hores més la detenció de la integrant del CDR de Viladecans

  • És acusada de presumptes delictes de rebel·lió i terrorisme · Demà passarà a disposició de l'Audiència espanyola

VilaWeb

Redacció

11.04.2018 - 01:50
Actualització: 11.04.2018 - 12:24

La Guàrdia Civil va traslladar, ahir, a Madrid T. C., la dona detinguda a Viladecans (Baix Llobregat), membre del CDR d’aquesta població, per ordre del jutjat número 6 de l’Audiència espanyola. La Guàrdia Civil diu que és la ‘coordinadora’ del grup i l’acusa de presumptes delictes de rebel·lió i terrorisme. Abans de ser detinguda, El Confidencial la va assenyalar publicant un àudio en què, presumptament, es podia sentir T. C. explicant quines vies es volien tallar. La dona és a la comandància de Tres Cantos, de Madrid, i demà passarà a disposició judicial. El jutge Diego de Egea serà l’encarregat de prendre-li declaració i decidirà sobre la seva situació personal.

L’operació de la Guàrdia Civil es manté oberta perquè continuen cercant un home d’Esplugues de Llobregat, que no han localitzat. La detenció de la dona de Viladecans ha causat indignació i milers de persones s’han manifestat arreu del país. També nombrosos juristes vn expressar ahir malestar a la xarxa perquè les accions no violentes dels CDR s’equiparen al terrorisme i han destacat la indefensió a què porta aquesta acusació absurda.

L’operació –denominada ‘Cadera’– és fruit d’una denúncia de la fiscalia de l’Audiència espanyola, que la setmana passada va dir que actuaria ‘amb contundència’ contra les activitats dels CDR, als quals ja deia que podia atribuir delictes de rebel·lió, malversació i més delictes contra l’ordre públic. Són investigats perquè els acusen d’haver ‘desenvolupat activitats de direcció i coordinació en els actes de sabotatge durant la Setmana Santa de manera coordinada pels denominats CDR, concebuts per provocar un clima d’agitació social’.

El ministre d’Interior espanyol, José Ignacio Zoido, parlava ahir de l’operació de la Guàrdia Civil i justificava així les imputacions  de rebel·lió i terrorisme: ‘Els CDR són els que van començar a fer accions violentes ja abans de l’1 d’octubre i durant l’1 d’octubre.’ Zoido ha dit que els CDR són com els ‘comitès cubans’, és a dir, ‘estructures horitzontals’ i no gaire jeràrquiques. Això, segons ell, els permet de ‘penetrar amb facilitat entre els joves i el territori’.

Operació dels Mossos amb quatre detinguts
D’una altra banda, els Mossos d’Esquadra van detenir ahir al matí quatre membres dels CDR de Malgrat de Mar, Arenys de Munt, Dosrius i Solsona. Els acusen de desordres públics i atemptat contra l’autoritat per la concentració del 30 de gener a la tarda al parc de la Ciutadella, davant el parlament, quan es va suspendre el ple d’investidura de Carles Puigdemont.

Dos dels detinguts són militants de l’associació La Forja, de l’Alt Maresme. Una portaveu ha informat a VilaWeb que els Mossos els havien anat a detenir a casa seva a les vuit i a les nou del matí, respectivament. Tots dos havien estat identificats durant la concentració del 30 de gener.

‘Campanya de persecució’
JxCat, ERC i la CUP van comparèixer ahir conjuntament per mostrar un front comú de suport als Comitès de Defensa de la República (CDR) i en protesta per l’operació de la Guàrdia Civil contra membres d’aquests col·lectius. Francesc de Dalmases, Ruben Wagenberg i Natàlia Sànchez  denunciaren una ‘campanya de persecució’ contra els comitès i contra el moviment independentista i han criticat l’estat espanyol perquè ‘banalitza el terrorisme’, atès que acusa d’aquest delicte algun dels detinguts després d’haver participat en manifestacions i talls de carreteres.

Totes tres formacions van anunciar que negociaven una proposta de resolució que presentarien al parlament perquè el ple donés suport als CDR i a les ‘manifestacions pacífiques’ i denunciés ‘la criminalització del moviment independentista’. Per als partits independentistes, amb accions com la d’ahir l’estat demostra que té ‘una democràcia malalta’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor