La Guàrdia Civil escorcolla l’Ajuntament de Tarragona pel cas Inipro

VilaWeb
ACN
10.10.2015 - 01:00
Actualització: 10.10.2015 - 09:19

Els escorcolls de la Guàrdia Civil pel cas Inipro han arribat fins a l’edifici de l’Ajuntament de Tarragona, on els agents de la Unitat de delictes econòmics han recollit informació sobre els expedients de contractació de l’Institut Municipal de Serveis Socials dels anys 2011 i 2012. La investigació, ordenada pel jutjat d’instrucció 1 de Tarragona, parteix d’una denúncia de la CUP en què s’apuntava a l’existència de possibles irregularitats en la contractació de l’empresa Inipro per la prestació de serveis d’ajuda i d’integració d’immigrants del consistori tarragoní durant aquell període. Els escorcolls han començat a les 11 del matí a la seu de l’IMMS i s’han allargat fins més enllà de la mitjanit.

La Guàrdia Civil ha començat l’operatiu escorcollant la seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials durant sis hores, entre les onze del matí i les set de la tarda, i els agents n’han sortit amb caixes amb documntació. A continuació, els agents i la comitiva judicial s’han traslladat a l’edifici municipal de la plaça Imperial Tarraco, en concret al despatx de l’exgerent de l’IMSS, i posteriorment han anat a l’Arxiu Municipal de la Tabacalera. Cap a les 10 de la nit l’operatiu s’ha traslladat a l’edifici de l’Ajuntament de Tarragona, on els esperaven, entre d’altres, els regidors Javier Villamayor, Begoña Floria i Ana Santos. Els agents n’han sortit cap a dos quarts de dotze amb més documentació i, tot seguit, la Guàrdia Civil tenia previst portar a terme un últim escorcoll a la seu de la Unitat Tècnica d’Immigració i Ciutadania (UTIC) del barri de Campclar.

En acabar l’escorcoll al palau municipal, la portaveu del govern de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha explicat als mitjans que els agents i el secretari judicial han requerit informació relativa a la contractació de l’empresa Inipro. L’escorcoll, segons ha detallat, s’ha centrat en l’àrea econòmica i d’intervenció del consistori, on se’ls ha lliurat “tota la informació que han demanat” sobre aquest cas, que es troba sota secret de sumari.

Com ja ha indicat al matí, Floria ha admès novament que, a l’IMMS, “hi va haver irregularitats administratives que es van corregir” i s’ha mostrat convençuda que la investigació judicial “doni llum” al cas, “amb tot el respecte cap a la feina de la justícia”. La portaveu del govern ha reiterat que els “problemes estructurals” detectats al si de l’organisme municipal es van corregir amb el canvi de gerent, el reforç de l’àrea jurídica i amb l’encàrrec d’una auditoria. “Crec que no parlem de corrupció, si per corrupció s’entén l’apropiació de quelcom per uns fins privats”, ha reblat.

Begoña Floria ha apuntat que l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que es manté de baixa per malaltia, ha estat al cas del desenvolupament de l’operatiu en tot moment i ha indicat als regidors “que ens poséssim a disposició de la Guàrdia Civil i del jutge”, segons ha revelat. Pel que fa al posicionament de l’oposició, Floria ha demanat que s’esperi a conèixer el desenllaç dels fets i que “s’imposi el principi de prudència, des del respecte als posicionaments dels partits, que és molt lliure”.

Una denúncia de la CUP va destapar el cas

El cas parteix d’una denúncia de la CUP a la fiscalia, l’any 2013, en què s’apuntava que l’empresa Inipro es va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d’ajuda i d’integració d’immigrants de l’Ajuntament de Tarragona l’any 2010 i que aquests s’haurien prorrogat irregularment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas la comissió dels presumptes delictes de prevaricació, tràfic d’influències i malversació.

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l’absència de motius per a l’externalització del servei tenint en compte l’existència de personal propi de l’IMSS, la inexistència d’informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s’hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s’hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròrrogues en l’adjudicació no es van efectuar pels procediments previstos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l’adjudicació inicial del projecte, materialitzada l’any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense publicitat, tal com permet la llei en casos de serveis que no superen els 60.000 euros.

L’IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d’adjudicar el servei a la que presentés la millor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Inipro -amb seu a Viladecans-, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l’altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d’Inipro.

Primeres reaccions de l’oposició

La CUP ha estat la primera formació en reaccionar als escorcolls de la Guàrdia Civil. El regidor Jordi Martí ha fet una “valoració positiva” dels avenços en el cas arran de la denúncia presentada per la formació, que està personada en el cas. Martí, que ha avançat que la CUP compareixerà públicament la setmana que ve per fer una anàlisi a fons dels fets, s’ha mostrat convençut que l’escorcoll a la seu municipal “aporti dades que manquen per acabar de tancar el cas”.

Per la seva banda, el grup municipal de CiU ha lamentat que la ciutat de Tarragona aparegui vinculada a un cas de presumpta corrupció. El seu portaveu, Albert Abelló, ha recordat que en aquest assumpte, per part de l’equip de govern, “sempre hi ha hagut una absoluta manca de transparència”. A més, Abelló ha manifestat el seu desig que el cas “s’investigui a fons” i ha assenyalat que si finalment la justícia certifica irregularitats en la contractació de persones en aquesta àrea de l’Ajuntament, “l’equip de govern estigui a l’alçada i depuri totes les responsabilitats”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor