03.06.2016 - 10:25
|
Actualització: 03.06.2016 - 12:17
En una operació policíaca pel cas d’emblanquiment de diners al banc HSBC, la guàrdia civil ha entrat a la seu del Banc Santander, a Boadilla del Monte (Madrid), per fer un escorcoll per ordre del jutge de l’Audiència espanyola, José de la Mata, i la fiscalia anticorrupció.
Es tracta d’una investigació que es va iniciar el novembre de l’any passat sobre les activitats del HSBC a l’estat espanyol arran de la relació de noms de la llista Falciani, que assenyala més de sis-cents propietaris de comptes opacs a la seu suïssa del banc. La investigació actual se centra en esbrinar si el banc espanyol va col·laborar en la gestió dels diners a Suïssa i si era coinscient que es tractava d’un emblanquiment de diners.
Fonts de l’Audiència espanyola i de la Guàrdia Civil han explicat que de moment l’actuació es limita a aquest requeriment d’informació ‘en relació a determinats comptes corrents de les que el jutjat demana informació en el marc de la investigació de la Llista Falciani’.
L’Audiència espanyola investiga les activitats d’HSBC a l’estat arran de la informació apareguda en aquesta llista, que entre els 130.000 noms de particulars i societats que haurien evadit impostos inclou els noms de 659 titulars espanyols de comptes a aquest banc suís amb prop de 6.000 milions d’euros dipositats a Suïssa.
De la Mata investiga si les activitats del HSBC a l’estat van ser constitutives de delictes i si va ajudar aquests clients a obrir els seus comptes a Suïssa i destinar-hi els diners. L’Agència Tributària considera que el HSBC va participar en la creació d’empreses pantalla per amagar la identitat dels propietaris dels fons.
Els encarregats de fer el requeriment d’informació han estat agents de la Unitat Central Operativa (UCO). Fonts de la Guàrdia Civil han explicat que el registre es duria a terme només en el cas que els responsables del banc es neguessin a facilitar als agents els documents que ha sol·licitat De la Mata.
En concret, el jutge els ha facilitat una ordre de ‘requeriment subsidiari de registre’ que els autoritzaria a dur a terme aquest registre si ho consideren necessari. De moment, el Santander no ha fet pública cap resposta a aquest moviment del jutge.