28.08.2015 - 13:44
|
Actualització: 22.10.2015 - 03:40
Després de tot un matí a la seu de la fundació de CDC, CatDem, situada al carrer de Casp de Barcelona, la guàrdia civil ha arribat a migdia a la seu nacional de Convergència, al carrer de Còrsega de Barcelona. L’escorcoll s’emmarca dins la segona fase de l’operació ‘Petrum’, que investiga els suposats pagaments de comissions del 3% de la constructora Teyco al partit. També han escorcollat el domicili de l’ex-tresorer de CDC, Daniel Osàcar, i els ajuntaments de Figueres, Lloret de Mar, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès, tots governats per CiU. El cas és secret de sumari. No es preveuen detencions. Tot plegat arriba el mateix dia que Artur Mas participarà en el gran acte de pre-campanya de Junts pel Sí i quan falten tan sols dues setmanes per a la campanya de les eleccions del 27-S.
L’operació la duu a terme la guàrdia civil de Tarragona, juntament amb el Jutjat d’Instrucció número 1 del Vendrell i la Fiscalia Especial Contra el Crim Organitzat i la Corrupció. S’investiga la possible comissió de delictes contra l’administració pública. L’operació ha començat a les 8.45, tot i que l’escorcoll a la fundació CatDem no ha començat fins a les 10.15, quan ha arribat el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, acompanyat de la comitiva judicial. Han arribat amb moltes caixes per a recollir la documentació.
La guàrdia civil s’ha emportat de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès l’expedient de l’adjudicació de l’obra dels pisos protegits de la plaça dels Rabassaires, adjudicada el 2008. La batllessa, Mercè Conesa (CDC), ha detallat que l’obra s’havia adjudicat a l’empresa Teyco ‘en segona instància’, arran d’uns quants entrebancs sorgits a les dues licitacions anteriors. L’obra que s’investiga és una promoció de setanta-dos pisos de protecció oficial construïts a l’època del batlle Lluís Recoder, entre el 2008 i el 2010, a la plaça dels Rabassaires, al barri de Volpelleres.
Romeva: ‘La fotografia té el pes que té’
El cap de llista de la candidatura independentista Junts pel Sí a les eleccions del 27-S, Raül Romeva, ha demanat que s’aclarís i s’assumissin responsabilitats pel cas de suposada corrupció de la fundació CatDem, vinculada a CDC. ‘És una investigació que ve de lluny i fa falta transparència’, ha dit en una entrevista al canal 3/24. Tot amb tot, apunta quin és el moment en què sorgeix l’escorcoll d’avui: ‘La fotografia té el pes que té en el moment en què estem i les circumstàncies actuals’.
Ha assegurat que la prioritat número u del futur estat català seria la lluita contra la corrupció. En conseqüència, ha reiterat: ‘El moment que vivim demana una resposta estructural que passi per un país lliure de corrupció i amb eines per a evitar-la’.
‘Petrum’
A la primera fase de l’operació ‘Petrum‘, del passat 23 de juliol, es podien haver trobat documents que podien demostrar que hi va haver pagaments de Teyco del 3% a la fundació CatDem en concepte de comissions per a adjudicació d’obra pública.
Les obres podien ser als municipis de Figueres, Lloret de Mar, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès, que avui al matí també s’han escorcollat.
A la primera fase de l’operació van detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya Carles Sumarroca, i dos membres més de la família. A més, també van detenir l’ex-batlle de Torredembarra, Daniel Masagué, i el gestor Marià Júdez.
El jutjat número 1 del Vendrell porta el cas i ha obert una peça separada per a l’operació en el marc de l’operació ‘Petrum’.
‘No sé què hi cerquen’
L’ex-director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines, en declaracions a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ ha expressat sorpresa per l’escorcoll: ‘És impossible que hi trobin res perquè no hi ha documentació administrativa; no sé què hi cerquen’. I ha afegit: ‘Cada vegada que tenen ganes de picar, munten un espectacle com aquest’. Amb ironia, Colomines ha dit que potser podien trobar-hi alguna ampolla de cava Sumarroca, però poca cosa més.