MINUT A MINUT

6.500 persones desallotjades de les aglomeracions a Barcelona per a celebrar la fi del confinament nocturn

  • La policia ha intervingut en 31 espais de la ciutat aquesta nit · Poques concentracions a la resta del Principat

VilaWeb

Fotografia

Albert Salamé

Redacció / ACN

09.05.2021 - 09:20
Actualització: 09.05.2021 - 12:56

Mig miler de persones, moltes sense màscara i sense respectar les distàncies de seguretat, s’han reunit aquesta matinada al passeig Lluís Companys de Barcelona després de finalitzar a les 0.00 l’estat d’alarma i el confinament nocturn al Principat. Aquesta ha estat una de les principals aglomeracions que s’han registrat a la ciutat en una nit que ha acabat amb 6.500 persones desallotjades per la Guàrdia Urbana.

Més punts on s’han reunit desenes de persones han estat la plaça dels Àngels, el passeig del Born, algunes places de Gràcia i algunes platges. A Barcelona també s’han sentit aquesta nit més festes a pisos particulars.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La Guàrdia Urbana ha desplegat 260 agents, un 30% més que no és habitual, un dispositiu coordinat amb els Mossos d’Esquadra, semblant al de les revetlles de Sant Joan i de Cap d’Any, que ha intentat d’evitar aglomeracions i entrompades, fer complir les restriccions vigents per la covid-19 i controlar el trànsit. No obstant això, l’ampli dispositiu no ha impedit aquestes festes als carrers amb música i alcohol.

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han dissolt la gran concentració de gent que hi havia al passeig Sant Joan i l’Arc de Triomf. Ho han fet avançant els seus vehicles en formació i han ocupat tot l’espai per obligar els qui feien festa a retirar-se. Però els joves reunits, una part turistes, s’han dispersat llavors pels carrers limítrofs. La policia també ha pentinat les platges amb l’objectiu d’evitar reunions de més de sis persones. L’aparició de la Guàrdia Urbana en algunes places de Gràcia ha fet que la gent abandonés la zona finalment.

https://twitter.com/Berlustinho/status/1391159530164297729?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391159530164297729%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vilaweb.cat%2Fnoticies%2Fla-gent-surt-al-carrer-per-celebrar-la-fi-del-confinament-nocturn-al-principat%2F

Balanç provisional de la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat 6.500 persones de 31 espais de la ciutat aquesta nit. Així ho ha assegurat el tinent de batlle, Albert Batlle, en un balanç provisional a Catalunya Ràdio i RAC1. Per a Batlle, la prioritat de l’operatiu no era sancionar, sinó prevenir. Concretament, minimitzar el risc de contagi, garantir la convivència, prevenir la sinistralitat i mantenir la seguretat ciutadana. “De les quatre prioritats, la que més ens fa patir és el risc sanitari, amb gent que no manté la distància i no es posa la màscara”, ha assegurat. Batlle ha precisat que el fenomen de la nit han estat les trobades a les platges, acumulades a la de Sant Miquel i la del Bogatell, amb concentracions importants.

Pel que fa als Mossos d’Esquadra, el seu director general, Pere Ferrer, ha criticat el comportament d’aquells que amb la fi del confinament nocturn han participat en les aglomeracions i festes on no s’han complert les mesures sanitàries. “És intolerable, irresponsable i insolidari”, ha manifestat a RAC1. Ha dit que són un col·lectiu “minoritari” i ha insistit que el que s’ha acabat és l’estat d’alarma i el confinament nocturn, però no la pandèmia. D’altra banda, Interior va constar també un augment de la mobilitat però ha assegurat que els controls, aproximadament un centenar, es van desenvolupar amb normalitat. Ferrer ha demanat a la ciutadania un punt més d'”autoresponsabilitat” en la fase actual de la pandèmia

Algunes concentracions a la resta del país

A la resta del Principat uns quants joves han sortit al carrer a celebrar la fi de l’estat d’alarma, però no s’han viscut les mateixes aglomeracions que a Barcelona i hi ha hagut poques concentracions. A Lleida, per exemple, centenars de joves, molts sense màscara, s’han aplegat al marge del Segre per fer una entrompada i posar música. “Sortim a passejar ara que per fi podem fer-ho a l’hora que vulguem”, ha explicat un veí que minuts després de mitjanit ha sortit a celebrar l’aixecament de les restriccions, que coincideix amb les Festes de Maig.

Quant a la resta del país, al País Valencià i a les Illes continua en vigor el confinament nocturn. A Palma la policia espanyola ha fet setze detencions aquesta nit pels aldarulls en una concentració a la plaça d’Espanya d’uns dos-cents assistents contraris a les restriccions. La policia els va demanar que es dissolguessin en més d’una ocasió, però els concentrats no ho van fer i van llançar objectes als agents, entre ells algunes pedres, han informat a EFE fonts pròximes al dispositiu. Després es va dur a terme una càrrega contra els manifestants, que es van dispersar pels carrers limítrofs i van trencar algunes papereres i bancs.

Preocupació per part dels experts

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha expressat preocupació per la celebració de la fi de l’estat d’alarma als carrers.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, també ha dit que va ser “molta gent” la que ahir va participar en aquestes concentracions, però ha insistit que “la gran majoria del país” no ho va fer. En declaracions a TV3, ha fet una crida a la prudència perquè la pandèmia “encara no s’ha acabat”. “Encara no és el moment de relaxar-nos”, ha dit. Tot i això, ha assegurat que “no hi ha gaires núvols a l’horitzó”. A més, ha dit que l’objectiu és que l’oci nocturn estigui “en condicions de reprendre la seva activitat” de cara al començament de la temporada d’estiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor