La Generalitat Valenciana permetrà l’acompanyament d’un familiar als pacients greus en el final de la vida

  • La Conselleria de Sanitat impulsa un protocol d'acompanyament al final de la vida que, de moment, no inclou a pacients d'UCI

VilaWeb

Redacció

11.04.2020 - 15:50
Actualització: 11.04.2020 - 19:46

La Generalitat Valenciana permetrà a un acompanyant acomiadar-se de les persones ingressades molt greus i la resta de la família podrà comunicar-se amb el pacient a través de dispositius tecnològics. Es valorarà la presència d’un nombre superior de persones en el cas que ‘existeixin llaços familiars que el justifiquin i es garanteixi la seva seguretat’.

Pel que fa als pacients ingressats a les UCI, de moment no se’ls inclou al protocol amb l’argument que el risc és excessivament alt per al familiar. No obstant això, s’estan estudiant alternatives per a permetre també l’acompanyament en aquests casos.

La Conselleria de Sanitat ha dissenyat un protocol d’acompanyament al final de la vida. La consellera, Ana Barceló, va avançar ahir que aquest protocol es remetria a tots els departaments de salut. Barceló va insistir que s’ha pogut aprovar gràcies a l’esforç de la Generalitat per a portar el material de protecció necessari que permeti als familiars acomiadar-se amb seguretat dels seus éssers estimats.

El protocol estableix dos possibles escenaris de comiat. Un d’ells se situa abans que el pacient entri en fase terminal un dia o dos abans de la mort i l’altre escenari es dóna hores abans de la defunció.

El protocol s’activarà per decisió del personal sanitari i la família decidirà, d’acord amb la voluntat del pacient, en quin moment d’aquests dos supòsits desitja acudir a l’hospital per a acompanyar-lo i acomiadar-se. La persona ingressada ha de triar a un familiar com a interlocutor –portaveu familiar– a qui s’informarà de l’inici d’aquesta etapa i s’oferirà la possibilitat de realitzar una visita per a romandre durant unes hores a l’habitació al costat de la persona ingressada.

A més, aquest protocol contempla que es maximitzarà l’ús de tecnologies de comunicació mitjançant recursos proporcionats per l’hospital i es facilitarà la presència virtual de la resta de familiars a l’habitació i la comunicació amb la persona ingressada. D’altra banda, l’equip assistencial podrà sol·licitar el suport de l’equip de psicologia de l’hospital que podrà tenir un paper rellevant com a suport en el maneig del duel tant del pacient com de la família. És a dir, tant el pacient com la persona acompanyant podran rebre el suport psicològic durant la visita si així ho considera el personal sanitari.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor