La Generalitat Valenciana lliura el Premi de les Lletres i els del Mèrit Cultural en un acte íntegrament en castellà

  • L'única intervenció en català l'ha protagonitzada Ferran Torrent que ha rebut el Premi de les Lletres i ha parlat en nom de la resta de guardonats  

VilaWeb
Esperança Camps Barber
08.10.2024 - 14:10

 

La Generalitat ha lliurat avui migdia a Alacant els Premi de Lletres i al Mèrit Cultural en un nou format que els separa de la resta de guardons i altes distincions del Nou d’Octubre. La primera ciutat triada per a posar en marxa la descentralització ha estat Alacant. L’acte s’ha fet en la Casa Mediterrani, que és una antiga estació de trens, amb una coberta blava que deixa passar el sol i també el vent que bufava a Alacant.

Començant per la locutora que anunciava els intervinents i acabant pel president de la Generalitat, totes les intervencions tret de la de Ferran Torrent, s’han fet en castellà. Les úniques expressions en català que s’han sentit són “el dia de la nostra terra” i “Comunitat Valenciana”.

Com a secretària del Consell, la vice-presidenta Susana Camarero ha fet un petit discurs inicial abans de nomenar els guardonats i fer-ne una petita biografia. En aquesta intervenció, Camarero s’ha omplert la boca citant les províncies d’Alacant, València i Castelló. “Per a vertebrar”.

Ferran Torrent: “Escric per a mi, per als meus amics i per a atenuar el pas del temps”

En la seua intervenció per a rebre el premi, Ferran Torrent ha llegit un discurs, amb permís del sol que l’enlluernava, on ha parlat de la importància de la cultura i dels creadors. “La cultura no admet més títol de propietat que el reconeixement als creadors i el reconeixement del públic”. Torrent ha tingut un record per a dos amics traspassats recentment, que són l’actor Juli Mira i el cuiner Fermí Puig. I també per la seua germana Maria Isabel, que té Alzheimer i que és a l’única persona que li va confessar el secret en saber que rebria el premi de la Generalitat.

Ferran Torrent ha insistit en la reflexió que les societats han de valorar els autors sense apriorismes ideològics i ha recordat que ahir mateix l’Ajuntament de València va nomenar fill predilecte de la ciutat el poeta Marc Granell. “En les societats democràtiques, els governs s’alternen, però la cultura no s’altera. Deixaríeu de llegir Fuster, Pla, Chesterton o Carson McCullers, per posar només quatre exemples, per desacords ideològics o de caràcter religiós?” ha preguntat a l’aire. Ferran Torrent, que al mes de febrer tindrà novetat literària, ha recordat que la seua literatura està centrada en l’espai vital de la seua societat que és la valenciana. “Si em pregunteu per què escric, us respondré a la manera de Borges, escric per a mi, per als meus amics i per a atenuar un poc el pas del temps”, ha dit per a acabar.

Mazón també divideix el país en províncies

El discurs de Carlos Mazón ha volgut remarcar en el seu discurs que el Nou d’Octubre és un dia per a la reflexió i per a l’anàlisi dels reptes que durà el futur. I quant al país l’ha definit com una “Comunitat rica en tota mena de manifestacions culturals úniques, pròpies i singulars, que no són un apèndix de res, ni subsidiàries de ningú i que es manifesten en les nostres dues llengües sense prejudicis, sense complexos”. A continuació ha citat parelles de creadors com ara Joanot Martorell i Guillem de Castro; Enric Valor i Gabriel Miró o Vicent Andrés Estellés i Miguel Hernández, per a demostrar, ha dit, que la cultura dels valencians és molt millor quan està oberta al món i no és un fòssil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor