23.01.2017 - 17:38
|
Actualització: 23.01.2017 - 17:59
El conseller valencià d’Educació Vicent Marzà ha presentat avui el nou model de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (JCQV), en projecte d’adaptar progressivament els seus certificats de coneixements al Marc Europeu Comú de Referència. Acompanyat del director general de Política Lingüística Rubén Trenzano, el conseller ha explicat que des de la seva creació el 1985 la JCQV no ha evolucionat pel que va a la normativa i que a partir d’ara adequarà al Marc Europeu Comú de Referència tant els títols i certificacions com el personal examinador. En la seva opinió. ‘la societat valenciana havia quedat al marge i no s’havia incorporat a la formació i acreditació’ del català. Marzà ha assenyalat que la nova adaptació es concep ‘per ajudar la gent a parlar-lo i escriure’l’ i no només en aconseguir un títol acreditatiu.
‘A partir d’ara els exàmens han d’acomplir un objectiu, no han de ser exàmens com el teòric de l’autoescola sinó una porta oberta més a l’ús de la llengua perquè de la manera en què aprens la llengua és la manera en què després la utilitzaràs’, ha defensat el conseller, que ha celebrat que el català ‘per fi estarà homologat amb la resta del continent europeu i no tindrà res que envejar a la resta de llengües del món’.
El director de política lingüística Rubén Trenzano ha dit que per tal d’adaptar la JQCV al marc europeu la conselleria treballarà en la creació d’un cos altament qualificat d’examinadors, en nous certificats oficials i programes i en les equivalències amb els anteriors certificats.
‘Les proves seran comunicatives, tenint en compte els parlants que s’examinen com a agents socials per incrementar l’ús del català. Estan concebudes, a més, per servir com a punt de partida de l’aprenentatge i ús de la llengua i no com a punt i final per simplement aconseguir un títol. També contemplen una relació estreta entre textos orals i escrits’, ha explicat Trenzano.
Els nous certificats
Les noves certificacions adaptades al Marc comú europeu es divideixen en tres nivells: el nivell A, per a poder començar a interactuar amb l’entorn i iniciar l’ús social de la llengua; el nivell B, per poder mantenir la interacció amb l’entorn i comunicar el que es vol en una varietat de contextos, a més d’enfrontar-se de manera flexible als problemes de la vida diària; i el nivell C, per poder tenir accés a un ampli repertori lingüístic que permeti una comunicació fluïda i espontània amb l’entorn.
Cada nivell consta de dues etapes de certificació: A1, A2, B1, B2, C1 i C2. El nivell A1 era inexistent fins ara com certificació; l’A2 es corresponia al certificat denominat Coneixement Oral; el B1 es correspon al denominat fins ara Grau Elemental; el B2 no existia; el C1 és el nivell conegut fins ara com a Grau Mitjà; i el C2 es correspon al denominat fins ara Grau Superior.
La conselleria realitzarà un calendari d’aplicació progressiva. Al juny de 2017 es convocaran les noves proves dels certificats A2 i B1 i es mantindran les de Grau Mitjà i les de Grau Superior. L’any 2018 es realitzaran les noves proves de la resta de nivells: A2, B1, B2, C1 i C2 i s’eliminaran les nomenclatures anteriors. A més, es registraran i s’expediran els certificats de nivell A1. Aquest nivell s’obtindrà amb l’assistència a un procés formatiu previ que es realitzarà en universitats, centres de formació d’adults i ajuntaments.
Així mateix, la JQCV torna a detallar les taules d’homologació de títols expedits per altres institucions que s’havien abandonat des de 1995 i que ara es reprenen de nou amb una novetat: inclou l’homologació de títols expedits per les cinc universitats públiques valencianes, però també per totes aquelles que formen part de la Comissió Interuniversitària de Estandardització d’acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA).
El departament ha informat que un dels grans objectius del nou model se centra en la creació d’un cos altament qualificat d’examinadors, amb els requisits per a participar de les diferents convocatòries i el compromís de la conselleria de formar-los permanentment. Per formar part de cos d’examinadors, el personal haurà de complir uns requisits o altres per poder examinar segons el nivell. A més, realitzaran cursos específics que organitzarà la JQCV presencials, semipresencials i en línia. Els cursos serviran per conèixer els plantejaments generals del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, per familiaritzar-se amb el contingut i el format de les proves, per conèixer els protocols de l’Administració i també els criteris de correcció i avaluació.