La Generalitat restaura el frontal d’altar de l’antic hospital de la Santa Creu

  • El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, ha restaurat el frontal d'altar de la Fundació Hospital de Sant Pau de Barcelona, una obra de tela del segle XVII procedent de l'antic Hospital de la Santa Creu.

VilaWeb
Redacció
19.06.2017 - 12:10

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, ha restaurat el frontal d’altar de la Fundació Hospital de Sant Pau de Barcelona, una obra de tela del segle XVII procedent de l’antic Hospital de la Santa Creu.

L’obra data del segle XVII, encara que es considera que pot tenir fragments del segle XVIII i va ser intervinguda també a posteriori, ha informat la Conselleria de Cultura aquest dilluns en un comunicat.

Abans d’aquesta intervenció, el frontal es trobava en mal estat de conservació malgrat que es trobava en una vitrina al saló d’actes de l’edifici de l’administració del recinte modernista de Sant Pau.

Entre les nombroses alteracions que presentava l’obra figuraven múltiples pèrdues de vellut, amb fragments desordenats; tenia deficiències cromàtiques i s’havia desintegrat pel seu desgast el pèl de vellut en moltes zones.

Es tracta d’una obra de vellut amb brodats de seda amb fils metàl·lics i canonet: en la part central es representa el Calvari, envoltat de creus; els draps laterals i la caiguda de la part superior presenta estilitzacions i cares grotesques, i al centre de les caigudes laterals, un cartutx amb l’escut de l’Hospital de la Santa Creu.

La intervenció de conservació i restauració ha estat molt minuciosa i es va iniciar amb un estudi de la conservació de l’obra, l’anàlisi dels materials constituïts, l’anàlisi multiespectral i el dibuix de mapejat d’alteracions.

La intervenció directa sobre l’obra s’ha iniciat amb el desmuntatge dels diversos fragments que componen el frontal de la tela i la microaspiració de la seva superfície, i la neteja ha prosseguit amb l’eliminació a punta de bisturí de petites concrecions seroses.

A causa de l’especial fragilitat del conjunt, s’ha procedit a la consolidació del frontal aplicant un suport total de roba de cotó tenyida per integrar-se amb el conjunt, i el conjunt ha estat muntat en un nou suport per adequar paràmetres que milloressin les mesures de conservació preventiva de l’obra.

Els treballs han tingut una durada de deu mesos i han estat finançats entre la Fundació Hospital de Sant Pau i la Conselleria de Cultura a través d’una subvenció de 7.052 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor