27.07.2017 - 14:33
BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)
La Generalitat ha estès la mà al sector de l’atenció a gent gran per revertir les retallades dels últims anys amb un pla a mitjà termini, després que patronals, sindicats i entitats de residències de gent gran exigissin 300 milions d’euros per evitar el “col·lapse” actual en un acte davant el Parlament.
En un comunicat, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha proposat al sector crear de forma consensuada un pla de millora de la qualitat i la sostenibilitat de les residències de gent gran, amb l’objectiu de “revertir la situació creada durant els anys d’ajustos i contenció pressupostària”.
Mentre que les entitats demanaven 300 milions per fer front a la congelació de l’aportació pública des del 2010, la Generalitat no ha parlat de xifres concretes, emplaçant una taula de diàleg que estableixi un estudi de costos conjunt.
La consellera ha esgrimit que han fet un esforç durant aquesta legislatura per tornar als nivells previs a la crisi: “Els problemes acumulats durant aquests anys no poden solucionar-se de sobte, però estem treballant en la direcció correcta”, ha dit, assegurant que el 2017 ja s’han recuperat un 40% de les retallades produïdes entre 2010 i 2016.
A més, Bassa ha destacat les inversions fetes en aquest àmbit últimament, com els 34,6 milions d’euros destinats entre 2016 i 2017 a crear 1.600 noves places col·laboradores –concertades– i l’ordre d’acreditació que permetrà concertar 1.400 places residencials més.
AUGMENT DE TARIFES
Mentre que el sector lamentava que les tarifes públiques que paga la Generalitat estan congelades, la Conselleria ha afirmat que han augmentat la tarifa del mòdul de residència dels usuaris de Grau II –dependència severa– en un 3,5%, la qual cosa ha suposat una inversió de 13,6 milions d’euros.
A més, han anunciat millores en el marc d’aquest pla en el mateix Grau II: millorarà les tarifes progressivament, incrementarà les ràtios de persona d’atenció directa i es recuperarà el complement en les prestacions econòmiques vinculades a les persones amb aquest nivell de dependència.
MARC DE CONCERTACIÓ SOCIAL
El pla anunciat abordarà la situació des de diferents fronts amb l’objectiu de millorar la qualitat del sector, partint de la taula de diàleg institucional, que permetrà “establir un marc de concertació social constructiva, rigorosa i positiva a llarg termini”.
Els canvis que surtin d’aquesta taula s’inclourien en una nova llei catalana d’atenció a la dependència més enfocada en la prevenció, l’autonomia i els serveis de proximitat.
A més, proposa incloure els ajustos necessaris en la cartera de serveis, establint les ràtios, els perfils i les hores dels professionals, així com l’atenció mèdica que reben els residents.