26.12.2021 - 11:26
|
Actualització: 26.12.2021 - 18:08
La Generalitat distribuirà copes menstruals i més productes d’higiene menstrual reutilitzables en uns quants instituts catalans per una prova pilot que començarà aquesta primavera. És una mesura que s’estendrà el curs vinent a tots els centres de Catalunya.
La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ho ha anunciat en una entrevista a Europa Press, com a mesura d’equitat que reconeix el cost afegit que representa el “simple fet de menstruar”, i ha reivindicat que el govern espanyol apliqui un IVA reduït o superreduït a aquests productes.
Les copes menstruals es repartiran amb informació “sobre el cos, sobre la menstruació i vinculat als drets sexuals i reproductius”, que l’executiu català vol garantir amb l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius en diferents fases. Aquesta mesura n’és una.
La consellera ha detallat que treballen en aquesta mesura amb quatre conselleries més, entre elles Acció Climàtica i Educació, perquè els centres que participin en la prova siguin representatius de la diversitat territorial.
Verge ha reconegut que cal actuar a la franja d’edat més jove perquè les violències masclistes també es canalitzen mitjançant les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria mòbil amb formes com ara el “sexting” (de “sex” i “texting”), l’extorsió i l’assetjament sexual, i ha qualificat la tecnologia d’arma de doble tall perquè també contribueix a la conscienciació social.
Sobre la mateixa franja d’edat, ha insistit a evitar que la pornografia sigui un referent de sexualitat per a la gent jove, i que tinguin informació veraç per a saber com protegir-se de malalties de transmissió sexual i d’embarassos i que “puguin tenir relacions sanes i basades en la igualtat”.
La Conselleria d’Igualtat i Feminismes treballa amb Educació en la revisió del programa “Coeduca’t” perquè l’educació sexo-afectiva comenci des de l’educació de 0 anys a 3 amb una implantació progressiva.
A això s’afegeix el pla d’escoles lliures de violències impulsat per Educació, amb què s’ha desenvolupat una aplicació web perquè tant els menors com els adults del seu entorn puguin denunciar una situació d’abús sexual infantil.
La consellera creu que la prevenció de la violència és l’eina indispensable: “Hi ha hagut esforços parcials i no una planificació estratègica a escala de país”, i ha assegurat que ara el departament treballa en aquesta direcció.