La Generalitat vol crear uns trens d’alta velocitat que enllacin Lleida, Barcelona i Girona amb Tolosa i Montpeller

  • El lobby Ferrmed i Energie TGV signen la Declaració de Girona per pressionar els estats a fer els deures amb el corredor mediterrani

VilaWeb

ACN

28.01.2019 - 15:53
Actualització: 28.01.2019 - 19:04

La Generalitat de Catalunya vol crear una xarxa de trens regionals d’alta velocitat que enllaci Lleida, Barcelona i Girona amb Tolosa del Llenguadoc i Montpeller. L’horitzó amb què treballa el govern és a partir del 2020, moment en què es liberalitzaran els serveis ferroviaris.

El president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Ricard Font, explica que ja manté converses amb operadors privats i que el nou servei podria tenir fins a quatre milions de passatgers anuals (dels quals, un milió els aportaria el futur baixador a l’aeroport de Girona). Font també ha dit que els nous regionals permetrien rendibilitzar el tram transfronterer de l’AVE i el túnel del Pertús. Precisament, avui, el lobby Ferrmed i Energie TVG han signat la Declaració de Girona, un document que vol pressionar els estats espanyol i francès a fer els deures amb el corredor mediterrani.

Anar de Girona a Tolosa del Llenguadoc en dues hores i mitja, de Barcelona a Montpeller en tres hores, o de Lleida a qualsevol d’aquestes dues ciutats occitanes en poc més de quatre hores. Aquests són alguns dels trajectes que apareixen a l’estudi.

Segons concreta el president d’FGC, d’entrada el servei es planteja amb sis trens diaris entre Lleida, Montpeller i Tolosa (que pugen fins als 24 en el cas de l’eix Barcelona-Perpinyà). Ricard Font explica que, segons les estimacions que fa la Generalitat, la nova xarxa podria tenir fins a 3,79 milions de passatgers anuals (dels quals, un milió ja l’aportaria el futur baixador de l’AVE a l’aeroport de Girona).

Per impulsar aquest nou servei, el govern ja ha començat a parlar amb operadors privats que s’hi poden mostrar interessats. Entre aquells amb qui s’han mantingut converses hi ha Ilsa (vinculat a Air Nostrum) o l’italià NTV. I és que, com concreta Font, la intenció és que aquesta nova xarxa de regionals en alta velocitat pugui començar a concretar-se a partir del 2020, que serà l’any en què es liberalitzaran els serveis ferroviaris.

El president d’FGC explica que, d’entrada, es preveu que el servei tingui un dèficit de 3,94 milions d’euros (MEUR) anuals. Una quantitat ‘relativament petita’, explica Font, i que es podrà recuperar en pocs anys. ‘Estem parlant que, si tot va bé, serien entre tres i quatre’, avança el president d’FGC.

Entre els 20 i els 90 euros

Pel què fa als preus dels bitllets, Ricard Font concreta que aquesta forquilla es podria situar entre els 20 i els 90 euros, depenent de quin fos el trajecte. Per engegar aquest servei de regionals en alta velocitat, la Generalitat calcula que faria falta comprar onze trens, una inversió que es faria de bracet amb les companyies privades.

Font ja ha avançat que la intenció de la Generalitat és poder plantejar el nou servei quan entri en vigor la liberalització ferroviària. ‘Allò que és clar és que, des del 2010, tant Renfe com SNCF podrien estar-ho fent i no ho fan; per això, en un mercat obert i liberalitzat, crec que allò important és veure quines són les possibilitats per fer-ho nosaltres’, subratlla el president d’FGC.

Una línia ‘infrautilitzada’

Entre d’altres, aquest nou servei de regionals en alta velocitat que planteja el govern permetria incrementar trànsits al tram transfronterer de l’AVE. Una línia que, ara per ara, està infrautilitzada. ‘Estem parlant que només hi passen el 12% dels trens previstos, tant de passatgers com de mercaderies’, concreta el director de la concessió internacional Línia Figueres-Perpinyà (LFP), Pétros Papaghiannakis.

Per al director, entre els topalls que cal superar per poder incrementar els trànsits de trens hi ha, sobretot, ‘barreres tècniques’, referides a aspectes de senyalització i d’electrificació (aquestes últimes, sobretot, al tram Toluges-Perpinyà). Això, per exemple, comporta que actualment els trens Avant s’hagin d’aturar a Figueres-Vilafant i no puguin arribar fins a Perpinyà, o que els TER francesos tampoc puguin acabar trajecte a l’Alt Empordà.

Per Papaghiannakis, resoldre aquestes problemàtiques no només permetrà poder impulsar serveis com el de regionals que planteja la Generalitat. Sinó també incrementar els trànsits de mercaderies pel túnel del Pertús (on actualment només hi passen entre tres i quatre trens diaris).

Declaració de Girona

Precisament, l’impuls d’aquest nou servei de regionals d’alta velocitat ha centrat una de les ponències de la jornada que els lobbys Ferrmed i Energie TGV han celebrat avui a Girona. L’eix del debat era la millora del transport ferroviari entre Montpeller, Tolosa i Barcelona.

De la jornada n’ha sortit un document, que Ferrmed i Energie TGV han batejat com la ‘Declaració de Girona’, i que reclama tant a l’estat espanyol com al francès fer els deures amb el corredor mediterrani. ‘Portem un retard increïble de gairebé 35 anys i això s’ha d’acabar’, ha subratllat el president de Ferrmed, Joan Amorós.

La reunió d’avui a Girona és l’avantsala d’una altra que es farà a París el proper 28 de febrer. Una trobada que, segons Amorós, servirà per pressionar directament els dos estats, ‘posar-los de manifest que això no pot continuar així’ i reclamar-los que “‘esolguin aquells temes clau’.

I precisament, en referència a l’eix Montpeller/Tolosa-Barcelona, la ‘Declaració de Girona’ ja subratlla quines són aquelles inversions que cal desencallar. Tant a curt termini, amb l’horitzó 2021, com a llarg termini, des d’ara i fins al 2030. Entre d’altres, s’hi esmenten les connexions amb ample internacional amb l’aeroport del Prat, les terminals del Far-Vilamalla i La Llagosta, la nova estació de La Sagrera, el baixador de l’AVE a l’aeroport de Girona o la nova connexió amb el port de Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor