02.01.2019 - 16:12
|
Actualització: 03.01.2019 - 10:40
L’advocacia de la Generalitat ha recorregut contra la decisió del jutjat d’instrucció número 2 de València d’arxivar la causa oberta a l’ex-president del govern valencià, Francisco Camps, sobre les negociacions per a l’organització del Gran Premi de Fórmula 1 a València amb Valmor Sports SL i l’absorció posterior d’aquesta societat per part de l’empresa pública Circuit del Motor.
Segons que ha pogut saber Europa Press de fonts coneixedores del recurs, l’advocacia considera que hi ha ‘seriosos indicis de criminalitat’ contra Camps, per la qual cosa sol·licita que la investigació continuï, que les diligències prèvies es transformin en procediment abreujat (el seu processament) i que aquesta peça principal s’uneixi amb la segona, que és la compra de Valmor per Circuit del Motor.
Així mateix, demana la declaració com a investigats de l’ex-president Camps i de Belén Reyero, que va ser assessora d’aquest últim i més tard encarregada d’esdeveniments en la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), a més ‘de les persones que resulten presumptament responsables dels fets objecte d’investigació’.
El recurs de l’advocacia es basa en ‘arguments estrictament tècnics’ i ‘en defensa de l’interès públic dels valencians’, segons les mateixes fonts, que precisen que totes les actuacions de la Generalitat ‘van encaminades al compliment de la llei i a la necessitat que els responsables dels casos de corrupció que resulten acreditats retornen els diners’.
L’advocacia defensa que, tant a través dels informes de la UDEF com dels correus electrònics i de les declaracions que figuren en la instrucció – entre elles de l’ex-vicepresident de la Generalitat Vicente Rambla – resulta ‘evident’ la intervenció de Camps i de Reyero en els fets objecte d’investigació, així com la rellevància penal d’aquesta intervenció.
Negoci ruïnós
En el recurs s’adverteix que els fets evidencien ‘com es va comprometre tot el sector públic autonòmic en un negoci que se sabia ruïnós des de l’inici, i per al qual es van eludir deliberadament els controls més rigorosos de l’administració autonòmica, interposant societats mercantils públiques, sobre els actes i decisions de les quals no va existir cap control o fiscalització, ni de la Intervenció de la Generalitat ni de l’Advocacia de la Generalitat’.
L’advocacia defensa que el sobreseïment està justificat només quan no existeix dubte que el fet és atípic o que l’investigat és ‘indefectiblement innocent’. En cas contrari, si es tanca el procediment d’instrucció en casos ‘més o menys discutibles’, ‘es retalla de forma prematura i forçada el dret a la tutela judicial efectiva’.