09.09.2020 - 08:45
|
Actualització: 09.09.2020 - 17:26
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha anunciat l’obertura d’una investigació a la residència DomusVi de Llíria (Camp de Túria), arran de la denúncia pública d’una ex-treballadora que va enregistrar unes imatges de residents desatesos.
La Fiscalia Provincial de València ha obert d’ofici diligències d’investigació penal sobre la residència. Ja ha signat el decret corresponent i ha assignat fiscal instructor, independentment de la via administrativa anunciada per la Generalitat. La investigació inclourà la sol·licitud a la Conselleria de tota la documentació que consti sobre el centre.
Als enregistraments, difosos per Telecinco, es veu com un home rep un cop quan cau a terra però no l’ajuda ningú; també s’hi veu una dona nua sola en una cadira i un altre resident que prova de menjar d’un plat sense assistència. ‘Els tenen lligats i asseguts, no els importa si mengen o no. És un infern, jo l’anomeno “la residència de la mort”. Em queia l’ànima als peus en veient el patiment de tota aquesta gent. Cada dia tornava plorant a casa’, ha declarat l’ex-treballadora.
La conselleria ha informat Europa Press que ja han comunicat al centre una sanció de 174.000 euros per una inspecció prèvia a les instal·lacions, en la qual es va detectar manca de personal mèdic i infermeria; mobiliari defectuós a les habitacions; desatenció d’alguns residents i incompliment del contracte pel fet de no tenir servei de perruqueria i podologia.
Ara, arran de les imatges de noves males praxis, la conselleria de Mónica Oltra ha decidit d’obrir una altra investigació. No és pas la primera volta que DomusVi, l’empresa propietària del centre, és acusada de desatendre els residents. El febrer passat, alguns familiars van denunciar males pràctiques i manca de personal al centre d’Alcoi, on poc després van morir 73 residents per la covid-19.
En un comunicat, el centre Jardins de Llíria ha defensat que les imatges corresponen a ‘caigudes’ de residents per ‘la seva avançada edat i problemes psicomotrius’ que van ser ‘ateses immediatament’ i amb ‘total dedicació’ pel personal i ha assenyalat que el vídeo va ser gravat per una ex-treballadora a qui no es va renovar el contracte per ‘no complir amb les seves obligacions laborals’.
José María Toro, president de la patronal AERTE, que aglutina residències, ha dit, en declaracions a VilaWeb, que cal desvincular aquest cas de la pandèmia de covid-19, per les males praxis que ja s’havien detectat en la residència anteriorment. Diu que tant l’empresa com AERTE han obert una investigació i assegura que estan a sobre del cas, que consideren ‘aïllat’.