La Generalitat intervé 540 exemplars d’espècies protegides i invasores i 530 paranys il·legals

  • La Policia Autonòmica de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb els Agents Mediambientals de la Conselleria, s'han confiscat de 540 espècies invasores o protegides i de 530 mètodes de captura il·legals en una operació que va arrancar fa un parell d'anys i que va localitzar productors de paranys i venedors d'espècies per Internet.

VilaWeb
Redacció
05.07.2017 - 15:55

ALACANT, 5 (EUROPA PRESS)

La Policia Autonòmica de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb els Agents Mediambientals de la Conselleria, s’han confiscat de 540 espècies invasores o protegides i de 530 mètodes de captura il·legals en una operació que va arrancar fa un parell d’anys i que va localitzar productors de paranys i venedors d’espècies per Internet.

L’operatiu s’ha centrat en la província d’Alacant, encara que també s’han confiscat dos exemplars de mico ‘Titi’ en la província de València. Els objectes i animals confiscats haurien aconseguit en el mercat il·legal els 16.000 euros. Hi ha 7 procediments penals i una persona ha quedat com a investigat, abans imputat, per la venda d’estos animals.

En una compareixença pública en el Centre de Recuperació de Fauna Santa Faç (Alacant), el secretari autonòmic de Medi ambient, Julià Álvaro, ha destacat la col·laboració entre funcionaris de la Generalitat que ha permès tindre “èxit” en un operatiu “sense comparació a nivell estatal”, en matèria d’intervenció d’espècies invasores, catalogades i protegides.

Álvaro ha indicat que no existix un “afany recaptatori” en els processos oberts per infraccions administratives, sinó “desincentivar tot este comerç des de l’origen fins al final. Des de la fabricació d’un parany fins a la comercialització en Internet”.

“Fer veure a la ciutadania que no es pot entrar com a comprador, però també que la gent que es dedica a estar qüestions, intentant fer negoci, que sàpia que l’administració estarà damunt”, ha advertit Álvaro.

OPERACIÓ

Sobre l’operatiu desenvolupat, Julià Álvaro ha detallat que s’ha desenvolupat des de tres vessants: mètodes de captura il·legal; espècies invasores; i, catalogades o protegides. “En total, s’han practicat més de 1.000 decomisos”, ha exposat i ha afegit: “S’actua contra comportaments que són irregularitats administratives i també en el camp dels delictes”.

En total s’han practicat 33 intervencions en les quals els agents autonòmics s’han confiscat de 540 espècies protegides o invasores, així com 530 paranys no selectius, ceps i maquinària per a la seua construcció. D’elles, hi ha 433 ceps per a aus i 77 gàbies per a mamífers. “Es tracta de mètodes que no discriminen l’hora de capturar animals”, ha lamentat el secretari autonòmic.

A més, dels 540 animals, s’han recuperat 78 espècies incloses en el Catàleg Español d’Espècies Protegides i Espècies Silvestres i 462 espècies exòtiques o invasores. Sobre este tema, s’ha precisat que les invasores quedaran en el Centre de Recuperació, per a evitar el seu retorn a l’àmbit natural valencià, i les protegides seran retornades al seu entorn.

Així mateix, s’ha concretat que s’han recuperat dos micos ‘Titis’, que romanen en quarantena atés que poden transmetre malalties com la SIDA; però també dos coatís i diversos exemplars de caragol poma, que està present en el riu Algar.

“És important actuar sobre el comerç de les espècies protegides, perquè el seu comerç posa en perill la seua supervivència”, ha sostingut Álvaro, que ha lamentat que a major perill major preu en el mercat.

En la compareixença s’ha posat en relleu el “treball de col·laboració” entre els agents de la Policia Autonòmica valenciana i dels 240 agents mediambientals de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor