01.08.2016 - 17:04
Reben la dotació dones que pateixen seqüeles greus i fills de víctimes mortals
BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)
La Generalitat ha indemnitzat 13 dones víctimes de violència masclista i cinc fills de víctimes mortals a la primera meitat del 2016, una dotació destinada a dones que pateixen seqüeles de “caràcter greu” com a conseqüència d’aquesta violència i a orfes, han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.
Les víctimes ja han rebut l’import de la indemnització, amb prop de 2.800 euros per a les dones –cinc vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual, de 569,12 euros–, i del doble en el cas dels fills menors de 26 anys que depenguin econòmicament en el moment de la mort.
En la segona meitat del 2015 –quan el decret regulador feia mig any que estava vigent– es va indemnitzar 11 dones, dues d’elles amb més del 33% de discapacitat, per a les quals l’import augmenta en un 25%, un agreujant que s’aplicaria també en el supòsit de dones seropositives.
A la primera meitat del 2016, el Govern català ha atorgat també ajudes econòmiques de mesures de protecció integral contra la violència de gènere a tres dones que, a causa de la seva edat, circumstàncies socials i nivell de rendes, tenen especials dificultats per obtenir una feina –amb dades a data d’1 d’agost–.
AMB RESOLUCIÓ JUDICIAL
El decret es va incorporar el maig a la Llei de dret de les dones per eradicar la violència masclista (5/2008), que estableix el dret d’adultes, adolescents i nenes a cobrar de la Generalitat quan pateixen seqüeles, lesions corporals o danys en la salut física o psíquica de caràcter greu i requereixin tractament mèdic, quirúrgic o psicològic, com a conseqüència de les formes de violència masclista que especifica aquesta llei.
La indemnització es concedeix una sola vegada i en un pagament, i és compatible amb la que fixi una sentència judicial, així com amb altres prestacions públiques i privades.
Per rebre-la, cal una resolució judicial que acrediti que qui la sol·licita ha estat víctima d’aquesta violència, i el dret a demanar-la prescriu als dos anys de notificar-se la sentència.
Poden ser beneficiàries les dones que viuen a Catalunya i que puguin demostrar-ho per qualsevol mitjà admès a dret que acrediti que resideixen amb caràcter estable, així com les que treballin a Catalunya i hagin patit en la comunitat els fets causants del dret a la indemnització.
Això implica que poden optar a la indemnització les víctimes estrangeres o amb una situació administrativa irregular, a més de les empadronades a Catalunya.