La Generalitat i familiars reten homenatge a 1.344 soldats desapareguts o morts durant la batalla de l’Ebre

  • S'inaugura una placa nova amb el nom de quaranta combatents més, entre els quals nou brigadistes internacionals

VilaWeb

ACN

17.10.2015 - 17:01

No pas menys de 1.344 soldats van desaparèixer o van resultar morts durant la batalla de l’Ebre. La Generalitat i els seus familiars han retut homenatge avui als combatents, que, amb noms i cognoms, apareixen en plaques instal·lades al memorial de les Camposines, a la Fatarella (Terra Alta), sense fer distincions de bàndols. Amb la placa inaugurada avui s’incorporen quaranta noms més, entre els quals hi ha nou brigadistes internacionals que van venir des dels Estats Units, Dinamarca, el Regne Unit, Nova Zelanda i Puerto Rico.

El director general de Relacions Institucionals del Govern, Miquel Puig, ha recordat els brigadistes que ‘venien a lluitar sense esperar res’, que ho feien perquè ‘creien en els seus ideals’.

És el sisè any que la Generalitat homenatja els soldats de la batalla de l’Ebre. Entre els assistents de l’acte d’enguany, molts familiars dels combatents que han vingut des de les Terres de l’Ebre, però també ha participat en l’acte una família que ha vingut des d’Igualada i d’Ourense, a veure el nom dels seus familiars a la placa. Uns altres assistents, relacionats amb els brigadistes internacionals homenatjats han vingut des de més lluny.

És el cas de Dave Madigan, que ha vingut en record del seu oncle William Madigan. ‘Una cerimònia commovedora’, ha assegurat Dave, que ha gaudit de l’acte acompanyat dels ‘familiars que han vingut de tot arreu per a homenatjar aquells qui van morir en aquella època terrible’. Segons que ha explicat Dave, el seu oncle va formar part de l’Abraham Lincoln Brigade, els voluntaris nord-americans que van lluitar per la República. Malgrat no saber les circumstàncies exactes en què va morir William Madigan, Dave ha apuntat que ‘la família va saber que va morir aquí al final del 1938’.

A la nova placa apareixen fins a quatre noms relacionats amb combatents porto-riquesos. Des de Puerto Rico ha vingut José Alejandro Ortiz i més familiars seus. És historiador i acaba de publicar un llibre en què parla de la participació de vuitanta-cinc nois del seu país que ‘van ofrenar les seves vides pel que creien’. ‘Et pots imaginar l’emoció que la Generalitat hagi escoltat la nostra petició’, ha dit Ortiz emocionat: ‘Al nostre país estem intentant que ens recordin, així que venim aquí a començar a retre homenatge a aquells nois que van venir aquí.’

Durant l’acte, en què ha intervingut Puig i també el batlle de la Fatarella, el cantant Dani Morén ha dedicat una cançó al paper dels brigadistes internacionals durant la guerra. Al final de l’acte, la nova placa s’ha inaugurat i els assistents hi han fet una ofrena de flors i han deixat fotografies dels seus familiars com a record.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor