La Generalitat es farà càrrec de la defensa del govern, alts càrrecs i funcionaris querellats per l’1-O

  • El consell executiu pretén garantir la 'protecció jurídica' de tots aquells que consideri que han actuat 'en defensa dels interessos generals de l’administració catalana'

VilaWeb

ACN

25.07.2017 - 15:39
El consell executiu ha aprovat aquest dimarts un acord amb el que pretén ‘garantir el dret de defensa dels membres del govern, dels alts càrrecs i dels empleats públics’. Així ho ha explicat el portaveu, Jordi Turull, que ha detallat que amb aquesta decisió la Generalitat es farà càrrec de la defensa i la ‘protecció jurídica’ de tots aquells polítics, funcionaris o treballadors de l’administració catalana que es consideri que han actuat acatant ordres i decisions del govern i ‘per l’interès general’ de la pròpia Generalitat. Amb això, s’assegura que als querellats per prendre partit en l’organització del referèndum de l’1-O o els que puguin acabar implicats en conflictes judicials per polèmiques entre l’estat i el govern per qüestions com el control del FLA, se’ls ofereixi assistència legal i ‘no se’ls deixi sols davant l’ofensiva de l’Estat i el seu assetjament’, en paraules de Turull.

Aquesta decisió implica, per exemple, que la defensa de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra d’urnes anirà a càrrec de la Generalitat, i que ‘qualsevol treballador públic o alt càrrec’ que col·labori en l’1-O tingui la mateixa ‘protecció’ per part del Govern. ‘Molts treballadors fins i tot es veuen obligats a declarar davant la Guàrdia Civil per fer la seva feina, i per fer coses que en altres administracions fins i tot se’ls felicitaria’, ha denunciat Turull en roda de premsa.

Tal i com es diu a l’acord de govern aprovat, la mesura impulsada pretén ‘salvaguardar la imparcialitat i objectivitat dels servidors públics, i preservar l’interès general que hi ha en qualsevol actuació administrativa desenvolupada per col·lectius de servidors públics, de manera que no estaria justificat fer una aplicació diferenciada entre el col·lectiu d’autoritats i els d’empleats públics que en el seu conjunt integren l’anomenat grup de servidors públics’.

L’adjudicació d’aquests drets, però, no serà automàtica ni es farà sempre. Quan algú s’hi vegi implicat en un cas susceptible de ser acollit a la mesura, un comitè intern decidirà si reuneix els requisits. La qüestió ve derivada per haver ‘actuat en defensa dels interessos generals de la Generalitat’. Així, queden descartats, per exemple, casos de presumpta corrupció política.

El govern ha recordat també que un dret com aquest ‘consta ja en l’administració de l’estat, i la majoria de comunitats autònomes’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor