La Generalitat fa campanya als 27 estats europeus per l’oficialitat del català a la UE

  • La campanya serà visible a la via pública i en mitjans de comunicació de tots els estats · "Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa", demana

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

20.10.2023 - 13:00
Actualització: 20.10.2023 - 15:43

El govern vol que els ciutadans i els governs dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea empatitzin amb la demanda perquè el català sigui reconegut com a llengua oficial de la Unió Europea, un punt que tornarà a ser sobre la taula a la reunió del Consell d’Afers Generals que es farà dimarts a Luxemburg. De cara a aquesta reunió, avui la consellera Meritxell Serret ha presentat a Brussel·les una campanya publicitària en tots els idiomes que ja són oficials que defensa les raons per a l’oficialitat del català: “Des del govern de Catalunya regalem els drets d’aquesta campanya als ciutadans europeus. Perquè comparteixin l’orgull que senten per les seves llengües i, sobretot, per la riquesa lingüística d’Europa.”

La campanya és visible a partir d’avui a la via pública i en mitjans de comunicació de tots els estats membres. El primer anunci s’ha instal·lat a les pantalles de les parades de metro de Brussel·les de Schuman, Arts Loi i Trône, prop de les institucions europees, però també es podran veure als carrers de París, Estrasburg, Roma, Dublín i Berlín. A més, es publicaran com a anuncis a mitjans de comunicació de Finlàndia (Helsingin Sanomat i Hufvudstadsbladet) fins a Xipre (Reporter) passant per Suècia (Svenska Dagbladet i Dagens Nyheter), Dinamarca (Politiken i Berlingske), Irlanda (The Irish Times), Polònia (Wprost), Bulgària (Vesti), la República Txeca (Lidové Noviny), Grècia (Protothema) i Portugal (Expresso i Público).

Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa“, diu la campanya, que reivindica el plurilingüisme a Europa. L’element principal són vint-i-quatre vídeos –un per cada llengua oficial de la UE– en què lloa la importància que té per cadascú el seu idioma. A més, tots els vídeos referencien la pàgina web EuropaEnCatala.eu, en què es detallen els arguments a favor de l’oficialitat del català. Vegeu-ne tot seguit les versions en català, italià i gaèlic.

“Interpel·lem la ciutadania europea, i li demanem que ens ajudi a fer que el català deixi de ser una excepció a les institucions europees i que esdevingui una llengua oficial”, ha afegit Serret durant la presentació.

A més dels vídeos, també hi ha una campanya gràfica traduïda en tots els idiomes europeus oficials en què el mot “català” apareix ben petit, al centre del cartell, i a sota hi diu: “Si t’acostes a mirar-nos, ens agradaria dir-te que la nostra llengua no és petita. Té deu milions de parlants, i demanem a Europa que faci el mateix que tu: que ens miri. Promou la teva llengua i ajuda’ns a fer oficial la nostra a EuropaEnCatala.eu. Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor