23.05.2017 - 14:45
VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)
La Generalitat Valenciana ha llançat el pla ‘GenT’ de generació, cerca i conservació del talent, que compta amb una dotació de 61,6 milions d’euros per a 2017 i 2018 i té com a objectiu fonamental posar fi, mitjançant contractes d’investigació, a la “fuga de cervells” després que 1.300 investigadors hagen abandonat la Comunitat entre 2011 i 2015 i que eixe “èxode” siga voluntari i “no una obligació”.
Així ho ha explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en una roda de premsa al costat del secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miguel Soler, i el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, en la qual ha assegurat que este pla és “la iniciativa més potent que ha desenvolupat mai la Generalitat per a recuperar el talent dels valencians”.
Després de ressaltar l’aposta per la generació d’ocupació perquè “tots els valencians tinguen una oportunitat de treball que signifique una garantia de projecte de vida”, ha detallat que ‘GenT’ contempla un total de 14 actuacions agrupades en quatre eixos.
El primer eix vol recuperar l’excel·lència investigadora i neutralitzar la “fuga de cervells”, oferint la possibilitat de tornar als qui han emigrat “de manera voluntària”. Està dotat amb 2,1 milions d’euros.
El segon, amb una inversió d’1,7 milions, té com a objectiu donar suport a investigadors amb talent i a l’emprenedoria científica i innovadora, amb la contractació de joves investigadors amb el suport de l’administració i les universitats i centres d’investigació per a projectes de R+D+i, així com amb contractes de doctors amb experiència internacional i la creació d’agents d’innovació.
El tercer eix va destinat a recolzar el talent de joves titulats, fomentant la contractació indefinida en empreses amb base tecnològica, i el quatre abasta la formació i inserció laboral global.
“PER JUSTÍCIA” AMB LA JOVENTUT
Es tracta, ha remarcat el ‘president’, que “estar en un país estranger siga una oportunitat, no una obligació”. La intenció no és ser intervencionistes, sinó “frenar l’exili forçós” i seguir aprofitant la vinculació amb altres països però sempre des de la voluntarietat.
“No és una meta en absolut i aspira a ser el detonant d’oportunitats per a una generació que vol i pot ser la palanca de canvi per al nostre model; ho fem per justícia, perquè la joventut es mereix que el seu esforç es transforme en resultat i perquè necessitem com a país a la generació millor formada”.
Així, a més d’oferir oportunitats laborals als joves, es busca també “captar tot el talent de persones consagrades que poden ajudar el conjunt d’empreses i les universitats”.
CONTRACTES DE QUATRE ANYS
Miguel Soler ha explicat que el 31 de maig hi haurà una reunió amb els cinc vicerectors d’investigació de les universitats públiques valencianes per a concretar les convocatòries i el percentatge que aportarà l’administració i les institucions en cadascun dels quatre anys de contracte de cada investigador.
Ha posat com a exemple de les convocatòries que podran llançar-se una destinada a persones que estiguen realitzant la seua tesi doctoral perquè treballen en una empresa, per a doctors amb experiència que puguen ajudar una companyia en la transferència de coneixement o per a personal investigador amb experiència en l’estranger.
Així mateix, es crearà un Institut d’Investigació –en substitució de la Fundació d’Estudis i Investigació– per a contractar investigadors experimentats, sèniors, que siguen potents i desenvolupen els seus treballs en la línia de model que marque la Generalitat, amb un pressupost de 100.000 euros anuals per investigador.
PLA DE GARANTIA JUVENIL
D’altra banda, Puig ha explicat que el Pla de Garantia Juvenil ha “superat les expectatives” i els ajuntaments ja han sol·licitat 24,7 milions d’euros. Esta mateixa setmana es començarà a enviar la documentació perquè puguen iniciar els contractes.