La Generalitat demana que els criteris no econòmics pesin més a l’hora d’avaluar els projectes d’eòlica marina

  • Vol que criteris com ara l'impacte ambiental i socio-econòmic de cada projecte pesin fins a un 50% en la valoració global, en compte del 30% d'ara

VilaWeb
EFE
27.03.2024 - 14:34
Actualització: 27.03.2024 - 17:43

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha presentat un paquet d’al·legacions a la proposta de reial decret del govern espanyol que regula l’eòlica marina per a demanar que els criteris no econòmics –com ara l’impacte ambiental i socio-econòmic de cada projecte– pesin fins a un 50% en la valoració global, en contra del 30% d’ara.

La Generalitat diu que ha presentat aquestes al·legacions al costat de municipis implicats en l’anomenada zona LeBa 1 del pla d’ordenació d’espais marítims. D’aquesta manera, la Generalitat prova de recollir les inquietuds dels municipis que quedarien afectats pel parc eòlic projectat a Roses (Alt Empordà), que ha causat polèmica a la zona.

En un comunicat, el departament ha detallat que es proposa que les administracions locals participin en els projectes d’avaluació, i per això demana a la comissió tècnica, que valora els diferents projectes segons els criteris de ponderació, que compti com a mínim amb un representant de les administracions locals on s’instal·li el projecte. Quant a la ponderació de cada projecte, la Generalitat demana que, a l’hora de valorar un projecte de parc eòlic, pesi tant l’oferta econòmica com l’impacte: segons l’esborrany del decret, l’oferta econòmica pesaria ara un 70%.

De fet, la Generalitat i les administracions locals plantegen una llista exhaustiva de criteris no econòmics i demana que es tinguin en compte, per exemple, la distància de la costa del projecte, les mesures habilitades per reduir l’impacte ambiental i paisatgístic o bé el potencial del projecte per a la indústria i l’economia de la zona i sobre l’activitat turística, entre d’altres. La Generalitat també proposa que hi hagi criteris de valoració en qüestions relacionades amb el desmantellament de la instal·lació, amb la contribució a la seguretat del subministrament elèctric a la zona o la participació d’empreses públiques en el capital social del promotor dels projectes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor