La Generalitat de Catalunya demana al govern espanyol un estat d’alarma descentralitzat

  • El govern vol mantenir el comandament, aprovarà una queda i justifica la decisió per a evitar la intervenció dels tribunals

VilaWeb
Redacció
23.10.2020 - 20:38
Actualització: 23.10.2020 - 20:58

El govern català ha decidit aquest vespre en una reunió extraordinària de demanar al govern espanyol que es decreti l’estat d’alarma, a causa de l’agreujament de la situació sanitària. La Generalitat vol restringir la mobilitat amb una queda nocturna i l’únic instrument legal que permet de fer-ho sense rebre abans un aval judicial és l’estat d’alarma. El vice-president, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, han comparegut per a anunciar la petició.

Aragonès ha demanat que l’estat d’alarma sigui descentralitzat, en què la Generalitat mantingui el comandament, i ho ha justificat per a evitar que els tribunals tombin decisions i endarrereixin l’entrada en vigor de les mesures contra la covid-19. Ha fet una crida a la ciutadania a reduir la interacció social abans que entri en vigor l’estat d’alarma. Per la seva banda, Budó ha confirmat que les mesures de la setmana passada que afecten el sector de la restauració continuaran vigents, de moment, fins divendres vinent.

Catalunya demana l’estat d’alarma: tota la informació s
obre la crisi del coronavirus

Després de la reunió del consell executiu, el govern ha comunicat la decisió als grups parlamentaris. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat suport a la Generalitat.

Aquest matí, la consellera de Salut, Alba Vergés, havia dit que si es decretava una queda seria sense la necessitat d’aplicar l’estat d’alarma. JxCat oposar-se a diverses pròrrogues de l’estat d’alarma durant la primavera i ERC va afegir-s’hi posteriorment, tot demanant que el desconfinament el pogués gestionar la Generalitat.

Dilluns vinent és prevista una reunió de la Conferència de Presidents i podria abordar-se la declaració d’estat d’alarma a tot l’estat espanyol. La Moncloa, en el decret, pot confirmar que les autoritats competents continuïn essent els governs de les autonomies –a diferència del primer període de l’estat d’alarma entre el març i el juny, en què el comandament únic era del govern espanyol– i mantenir la coordinació en el Consell Interterritorial de Salut i la Conferència de Presidents.

Al País Valencià, la Conselleria de Sanitat i l’advocacia preparen un decret per a decretar la queda per a presentar-lo al Tribunal Superior de Justícia. La intenció del Consell és aplicar una queda entre la mitjanit i les sis del matí. A les Illes encara no s’ha plantejat la queda ni la petició d’estat d’alarma.

Durant el dia d’avui, el País Basc, Astúries, Extremadura i la Rioja també han sol·licitat a la Moncloa que decreti l’estat d’alarma, amb l’objectiu de restringir la mobilitat. A la Comunitat de Madrid, demà decau l’estat d’alarma vigent i entrarà en vigor una prohibició de reunions socials i familiars de més de sis persones entre la mitjanit i les sis del matí, i partir de dilluns es limitarà l’entrada i sortida de les àrees de salut amb major incidència del virus. Per la seva banda, Castella i Lleó estudia com aplicar una queda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor