La Generalitat confirma el primer cas del virus de la llengua blava en una explotació bovina d’Oriola

  • La malaltia afecta remugants salvatges i domèstics, però en cap cas les persones

VilaWeb
Europa Press
07.02.2024 - 19:34
Actualització: 07.02.2024 - 19:54

La Conselleria d’Agricultura Ramaderia i Pesca ha confirmat un primer cas del serotip 4 del virus de la llengua blava a Oriola (Baix Segura), després d’haver rebut la notificació del Laboratori Central Veterinària del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca espanyol del resultat positiu d’una mostra en una explotació de boví al municipi.

Una volta confirmat el resultat, la conselleria ha engegat de forma immediata mesures de prevenció, vigilància i control en la zona per a previndre la difusió de la malaltia, tal com arreplega el Pla Anual Zoosanitari del 2024, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

A més, ha instaurat la vaccinació obligatòria enfront del serotip 4 del virus de la llengua blava per a tots els animals de més de tres mesos d’edat de les espècies ovines i bovines a tota la província d’Alacant. Per a això, es durà a terme una actuació d’emergència per a la compra de les 120.000 primeres dosis del vaccí. La Conselleria ha posat l’accent en l’obligació de comunicació als Serveis Veterinaris Oficials de qualsevol sospita clínica compatible amb la malaltia.

Així mateix, s’ha procedit a la notificació oficial sobre aquest primer cas a la Comissió Europea, com també la resta de territoris i sectors implicats. En concret, la circulació del serotip 4 del virus s’ha detectat en una explotació sentinella de boví, en el marc de la vigilància activa establit a través del programa de vigilància control i erradicació de la llengua blava, que inclou la detecció precoç a través del seguiment i control d’animals sensibles situats en explotacions sentinelles.

La llengua blava o febre catarral ovina és una malaltia vírica, de la família reoviridae, que es transmet mitjançant mosquits del gènere culicides i que afecta remugants salvatges i domèstics, però que en cap cas afecta les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia segons l’espècie i en serotip.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb