La Generalitat confia en l’ajuda de les plataformes per regular l’economia col·laborativa

  • El Govern català rep més de 200 aportacions en un procés participatiu de dos mesos

VilaWeb
Redacció
10.05.2017 - 16:58

El Govern català rep més de 200 aportacions en un procés participatiu de dos mesos

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

La Generalitat confia en la contribució de les plataformes d’economia col·laborativa per regular aquest sector, en el qual el Govern català vol diferenciar una activitat particular que aprofita elements infrautilizats –com una habitació buida d’un habitatge habitual, o una plaça de cotxe lliure en un trajecte ja previst– d’una activitat professional, i evitar la competència deslleial.

En una compareixença en comissió al Parlament, el secretari d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat una regulació necessària i proporcionada per evitar riscos i aprofitar oportunitats, i ha advocat per una “col·laboració publicoprivada amb les plataformes sobre el principi de mútua confiança i lleialtat”.

Ha fet referència a un objectiu d’acord de col·laboració amb les plataformes que connecten oferta i demanda per poder recollir les dades de l’activitat que realitzen, la qual cosa permet conèixer comportaments passats, actuals i preveure futurs, i tenir una traçabilitat per recaptar impostos.

En aquest últim punt, també ha al·ludit al paper de les plataformes com a assistent recaptador tributari, figura que el Govern ja ha incorporat en la taxa turística.

Ha anunciat que l’Executiu català preveu presentar al Parlament “en unes setmanes” –aquest estiu segons un comunicat de la Generalitat– les conclusions i recomanacions d’actuació de la comissió interdepartamental d’economia col·laborativa creada a l’abril del 2016, que ha inclòs un procés participatiu entre el 14 de febrer i el 30 d’abril d’aquest any que ha rebut més de 200 aportacions a través de la pàgina web de la transparència ‘Participa Gencat’.

NORMATIVA SECTORIAL, FISCAL I LABORAL

El Govern català pretén que aquest procés participatiu, que Aragonès ha qualificat com un dels més intensos fins ara, ajudi a integrar l’economia col·laborativa en la seva respectiva normativa sectorial, fiscal i laboral, ja que ha vist inevitable que és un sector que “anirà a més”.

Han participat ciutadans, entitats, empreses i associacions, el 59% corresponents en l’àmbit del turisme, segons les dades del Govern català.

La comissió interdepartamental de l’economia col·laborativa inclou membres de les conselleries de Presidència; Empresa i Coneixement; Vicepresidència i Economia i Hisenda; Assumptes Socials i Famílies; Territori i Sostenibilitat, i Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

La comissió també treballa en l’elaboració d’un codi de bones pràctiques, i la Generalitat també va constituir una taula de turisme i habitatge (amb 33 membres i que ha realitzat 15 aportacions) i una altra de transport i mobilitat (amb 48 membres i 17 aportacions) amb la participació de representants de l’oferta tradicional i de les noves modalitats d’activitat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor