04.01.2019 - 15:06
|
Actualització: 04.01.2019 - 16:33
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha dit que el subministrament de l’aigua estava garantit tot i el conflicte obert entre la Generalitat i Acciona per la gestió del servei. El conseller ha recordat que es va crear un ens públic per a aquesta finalitat i que es van subrogar els treballadors, que de moment tenen una doble cotització.
Fa uns dies, la Generalitat va enviar una carta demanant que li lliuressin les instal·lacions del subministrament, fet que va motivar que Acciona demanés mesures cautelaríssimes per a evitar de perdre la gestió de l’aigua a partir del primer de gener, tal com preveia el decret del govern aprovat el juliol passat i després de la sentència del Suprem que ratificava una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·lant la concessió el 2015.
El 28 de desembre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar d’aturar de manera cautelar la sortida d’Acciona de la gestió d’Aigües Ter-Llobregat, tal com havia demanat la companyia. En una interlocutòria, el tribunal deia que el fet que encara no s’hagués acordat ‘el pagament de les quantitats resultants de la liquidació del contracte’ no era cap mesura suficient per a aturar la sortida d’Acciona de l’ATLL.
Per tant, el jutge avalava que, a partir del primer de gener del 2019, la Generalitat gestionés directament el servei d’aigua mitjançant un nou ens públic sense perjudici de què es resolgués finalment sobre el fons del litigi.
L’enfrontament entre la Generalitat i Acciona també rau en la manera com s’ha de liquidar el contracte després del decret llei del govern que establia que Aigües Ter Llobregat passava a ser pública el primer de gener en compliment de la sentència del Suprem, que confirmava l’anul·lació del concurs de la Generalitat del 2012 i que va ser impugnada per Agbar.
La companyia reclama a la Generalitat una indemnització de 1.074 milions d’euros: 305 milions d’euros en concepte de liquidació del contracte de gestió del servei d’abastiment d’aigua en alta Ter-Llobregat; més 769 milions d’euros en concepte de danys i perjudicis o lucre cessant per perdre una concessió que assegurava una gestió durant un període de 50 anys i que ha quedat només en sis anys. ‘La majoria corresponen a imposts ja pagats per l’empresa concessionària i aquí l’empresa defensarà els seus drets. Som en una situació judicial que s’acabarà dirimint’, ha dit Calvet. La comissió de liquidació del contracte d’Acciona està formada pel mateix Departament de Territori, el Departament de Vice-presidència i Economia i el Gabinet Jurídic Central de la Generalitat.
Per altra banda, Calvet ha confirmat que els treballadors tenien una doble cotització a la seguretat social, atès que la Generalitat els considera treballadors públics la concessionària sosté que encara són treballadors seus.