01.08.2017 - 16:14
La Generalitat reclama la necessitat de fer un canvi cap a un model de recollida municipal més eficient
BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)
La generació de residus municipals ha augmentat un 0,65%, a un ritme inferior al del creixement econòmic el 2016, i se situa en els 3,73 milions de tones, una tendència que, segons l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), va cap a “un canvi de model de producció i de consum més sostenible”.
En roda de premsa aquest dimarts, el director de l’ARC, Josep Maria Tost, ha presentat les dades de la generació i recollida de residus municipals a Catalunya, i ha apel·lat els ajuntaments a conscienciar-se per canviar el model de recollida de residus: “No tenim temps per perdre com a societat”.
En concret, la generació de residus ha augmentat un 0,65% respecte a l’any anterior, mentre que l’augment del PIB respecte al 2015 ha estat del 3,7%, unes dades que, segons Tost, “reforcen la intenció de desvincular el creixement econòmic amb la generació de residus”.
CAP A UN MODEL INDIVIDUALITZAT
Tost ha manifestat la necessitat de canviar la fiscalitat i desenvolupar un model de “individualització dels residus” que consisteixi a identificar el ciutadà que no recicla i estipular una tarifa que estimuli el reciclatge, tot això mitjançant contenidors intel·ligents.
Aquest canvi, ha explicat Tost, es pretén implementar a través d’una nova llei prevista per ser aprovada el 2018, després d’un període de consulta amb l’entorn local en què es pacti un objectiu concret per als propers 10 o 15 anys.
De fet, segons la normativa europea, el 2020 tots els municipis han de reciclar el 50% dels seus residus i, el 2030, el 65%, a més de limitar els residus enviats en abocadors al 5% i els incinerats al 20%.
LA RECOLLIDA SELECTIVA SE SITUA AL 38,53%
La recollida selectiva es manté estable (38,53%) el 2016, amb les petites variacions de les principals fraccions, especialment el paper i el cartró, la recollida del qual ha caigut un 11,6% respecte a l’any anterior.
En menor mesura, la recollida de matèria orgànica també ha disminuït, mentre que els vidres i els envasos han experimentat un augment del 4% i el 3,9%, respectivament.
Tost ha atribuït aquestes xifres a causes concretes, com el robatori de paper abans de ser recollit i computat, els tòpics existents a l’hora de reciclar la matèria orgànica i el repunt de consum en restauració, que ha fet augmentar la recollida de vidre.
PORTA A PORTA, EL MODEL A SEGUIR
A dia d’avui, el model de recollida Porta a Porta (PaP) està present a 129 municipis catalans i proveeix una població de més de 300.000 habitants, també s’està estudiant a d’altres 172 per ser implementat el 2017 o el 2018.
Set comarques catalanes ja han complert amb l’objectiu de recilar el 50% previst pel 2020, que són Osona, el Pallars Sobirà, la Terra Alta, el Moianès, el Montsià, la Segarra i la Conca de Barberà.
PALLARS SOBIRÀ, UN EXEMPLE
Tost ha posat el Pallars Sobirà com a exemple del canvi desitjat, ja que va experimentar un increment significatiu de la recollida selectiva en els seus municipis després d’aplicar el PaP.
Aquest sentit, Tost ha conclòs que “una implicació més gran de l’ens local comporta una millora en la recollida selectiva” i ha recordat que l’èxit d’aquest procés radica en el treball conjunt entre el Govern, els municipis i la ciutadania.