11.05.2018 - 06:00
Penseu en les principals festes tradicionals que celebrem durant un any a Catalunya: Sant Antoni, Carnestoltes, Sant Josep, la Pasqua, Tots Sants, Nadal, Cap d’Any o bé els Reis. Malgrat pertànyer al mateix calendari litúrgic, responen a simbologies molt diferents: la renovació del cicle de la vida, la rauxa abans de la Quaresma, la purificació de les ànimes, el recolliment i record als difunts… I tanmateix, totes elles tenen una característica comuna. Les diferencia una menja específica, prototípica de la mateixa celebració: porc, sardines, crema catalana, mones, panellets, castanyes, neules, raïm, tortell.
En la nova sessió del cicle “La conferència de l’Ens”, dimecres 30 de maig (19:00h) a la seu de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (Carrer València 558, 6è 1a), Lluís Garcia Petit dissertarà sobre La gastronomia en la cultura popular. La secularització social viscuda a Catalunya tendeix a ressaltar els aspectes més cívics de les festes d’arrel cristiana. En aquest context, els àpats guanyen terreny com a forma de socialització i el perden com a acte litúrgic. El director de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial plantejarà quins efectes, positius o negatius, pot tenir aquesta dinàmica.
Llegeix la notícia sencera a Tornaveu fent clic aquí