La galeria Projekteria mostra la “sortida del silenci” de víctimes d’abusos sexuals

  • Sis víctimes s'han convertit en fotògrafs per expressar-se

VilaWeb
Redacció
06.07.2017 - 16:47

Sis víctimes s’han convertit en fotògrafs per expressar-se

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

La galeria Projekteria de Barcelona mostra des d’aquest dijous fins al dijous 27 de juliol la “sortida del silenci” de víctimes d’abusos sexuals com a resultat del treball que han fet els afectats, ha explicat una de les participants Rosa Rigall aquest dijous en roda de premsa.

L’exposició ‘Material sensible’ mostra 64 fotografies fetes per sis persones que estan seguint un procés terapèutic amb la Fundació Vicki Bernadet, i s’han convertit en fotògrafs després de cinc mesos de treball conjunt amb tallers setmanals en un procés que forma part del programa ‘Art for change’ de l’Obra Social La Caixa.

“L’abús sexual és un abús de poder. Donar-los les càmeres ha estat retornar-los el poder”, ha afirmat la responsable de Relacions Institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo, que considera que els participants han sortit del procés sent persones diferents.

El treball va partir des del principi com un treball col·lectiu, per la qual cosa es va començar amb accions per cohesionar el grup de sis participants amb les dues persones de Photographic Social Vision que els han guiat: Alice Monteil i Mireia Plans.

BOMBARDEIG CONSTANT

Una vegada creat el grup, han fet un “bombardeig constant” de portar amb si la càmera en tot moment i fotografiar la seva quotidianitat, per després analitzar què significaven realment cadascuna de les imatges, ha relatat Plans.

“Això va ser la part central del treball, es van adonar que no eren imatges soles, sinó que estaven explicant una història”, ha dit Plans, que ha valorat especialment que van ser les mateixes persones les que van fer la selecció de les imatges que anaven a ensenyar i també la forma en què ho feien, per així generar un relat.

Tot, introduint el sentit de l’humor i “anant a fora a cercar el que el món explica”, explicant la història des d’una altra perspectiva.

Alguns participants han decidit no signar mentre que uns altres han optat, com a part del procés, per signar amb el seu nom i fins i tot assistir a la presentació davant els mitjans per expressar-ho públicament.

ACABAR AMB EL SILENCI

És el cas de Rosa Rigall, per qui mostrar-se era precisament el seu principal problema: “Em costava molt comunicar i sentir. Gràcies a la fotografia he pogut expressar-me, he acabat amb el silenci i anys d’ocultar-ho”.

Una de les seves fotografies és la imatge d’un gronxador amb el text ‘Era petita i passaven coses’ –totes van acompanyades de textos o poemes–, davant la qual Rigall ha afirmat: “M’he adonat que sí, passaven coses, però tot depèn de com jo m’ho prengui”.

Fins i tot hi ha hagut un participant que ha mostrat al seu terapeuta una imatge presa en aquest procés, indicant-li que això era el que descrivia el que li ocorria i que no podia expressar amb paraules.

El procés, encara que hagi donat el protagonisme al que consideressin els fotògrafs, també ha tingut una part proactiva per part de les seves coordinadores: va haver-hi un cas que sempre portava imatges de malsons, i li van impulsar al fet que se centrés també en el despertar, per aprofundir en la sortida en positiu de la situació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor