La futura llei catalana de lloguer regularà l’habitatge social i defensa contractes més llargs

  • L'actual durada de tres anys "no ajuda a moderar els preus" i es planteja tornar al 5+3

VilaWeb
Redacció
06.06.2017 - 17:28

L’actual durada de tres anys “no ajuda a moderar els preus” i es planteja tornar al 5+3

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

La futura llei catalana de lloguer regularà situacions que es donen en l’actualitat però que no estan recollides en la normativa actual, com l’habitatge social i el lloguer d’habitacions, i aposta per durades de contracte més llargues.

Així es desprèn de les conclusions del grup de treball sobre la futura llei d’arrendaments urbans que ha presentat aquest dimarts en el Parlament el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt.

Aquest grup s’ha reunit en set sessions entre el 13 de setembre i el 17 de gener, ha partit dels estudis de la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i ha comptat amb la Taula del Tercer Sector, l’Ajuntament de Barcelona, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el Col·legi d’Administració de Finques i l’Observatori Desc, entre altres entitats.

L’objectiu de tot aquest treball és obtenir una “llei justa” que persegueixi l’equilibri entre inquilí i propietari per assegurar tant la demanda com l’oferta al mercat de lloguer, i Fornt ha assegurat que la nova normativa tindrà un període de transició per facilitar l’adaptació.

Ha defensat que el lloguer d’habitacions és un mecanisme utilitzat en diversos països europeus que ajuda l’inquilí a pagar la mensualitat, si bé és necessari “regular-ho bé per no caure en la sobreocupació de l’habitatge i fixar bé els límits”.

Quant a la durada dels contractes, el grup ha consensuat que l’actual durada de tres anys és “curta i no ajuda a intentar moderar els preus del lloguer”, per la qual cosa aposta per tornar al sistema dels 5+3 anys, que era el període vigent abans de la modificació que es va produir el 2013 per reduir la durada a tres.

CONTRACTES ESTABLES

A més, Fornt ha apostat per un contracte de “durada estable” que contribuirà a la moderació de les rendes i donarà més seguretat al propietari, ja que també podria comportar més implicació de l’inquilí en el manteniment de l’habitatge.

Quant a les causes de resolució del contracte, el grup defensa establir preavisos de tres mesos per part de l’inquilí amb la possibilitat, fins i tot, de preveure algun tipus de compensació per al propietari, i sobre la fiança, s’establiria una mínima i una altra màxima.

Fornt també s’ha referit a l’Índex de Referència de les Rendes de Lloguer, que es presentarà en les pròximes setmanes: “És un instrument bàsic. Necessitem un índex immobiliari de mercat acceptat per tot el món”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor