13.08.2015 - 09:11
|
Actualització: 13.08.2015 - 14:11
Les converses i les reunions del patronat de la Fundació Ràfols-Casamada-Maria Girona s’han accelerat aquests darrers dies. L’aparició d’una part del llegat d’Albert Ràfols als Encants de Barcelona ha fet que els patrons que integren l’entitat es veiessin obligats a examinar què havia passat, però també a deixar constància de la voluntat de ‘continuar exercint la seva energia’ per divulgar la figura d’Albert Ràfols-Casamada i de la seva dona, Maria Girona. Aquesta voluntat, però, topa amb una dificultat pressupostària.
El pal de paller del projecte és la Casa Bas, un edifici senyorial situat al mig del municipi de Capellades, que s’ha de convertir en la seu de la fundació i l’espai d’exposició del llegat de l’artista. L’immoble el va adquirir la municipalitat fa més de deu anys, però necessita una rehabilitació important. ‘La capacitat econòmica del consistori és fluixa’, explica el batlle, Aleix Auber, a l’ACN, però també manifesta que la fundació cerca recursos a les institucions que, per la infraestructura, ‘tenen més capacitat per fer que aquest projecte vegi la llum d’una vegada’.
Albert Ràfols, president de la fundació i nebot de l’artista, creu que la Casa Bas és un lloc ‘preciós i amb molt d’encant’ i desitja que ben aviat pugui ser-ne la seu. ‘No volem que tan sols sigui un contenidor d’obres d’art’, ha explicat Ràfols, la voluntat és que l’immoble també sigui ‘un espai amb activitat cultural obert a tothom’. El nebot de l’artista reconeix ‘les ganes’ que té de veure la materialització del projecte i ha explicat que han parlat de la possibilitat de fer la rehabilitació de l’immoble per fases per no dependre tant del finançament i ‘avançar el naixement d’una seu consolidada i en condicions’.
En aquests moments, la fundació també prepara la celebració dels quinze anys. Es preveu que durant l’octubre es farà un cicle de poemes d’Albert Ràfols-Casamada i també un seguit d’actes per a recordar la seva biografia i divulgar el seu llegat. ‘Tenim un patrimoni excepcional molt vinculat a Capellades però també a Catalunya i al món’, ha explicat el batlle, ‘l’art té la capacitat de travessar països i fronteres molt fàcilment’, ha afegit. L’entitat també té el propòsit d’arribar a les escoles per difondre la figura de l’artista.
L’obra de Ràfols-Casamada als Encants
El llegat del matrimoni d’artistes Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona va ser tema d’actualitat el dissabte 1 d’agost, quan un particular va comprar als Encants de Barcelona un lot de la biblioteca particular. ‘Un cop van passar els dies, ens vam adonar que no era un daltabaix greu’, ha explicat el nebot de l’artista. Ell mateix s’encarrega de deixar clar que ‘el llegat més important és controlat’ i que tot el lot que era exposat als Encants, que incloïa llibres, pòsters, i unes quantes cartes i fotografies, ‘no era important’.
Així i tot, el Departament de Cultura de la Generalitat es va obrir a adquirir els lots que tenia un paradista dels Encants per un preu ‘absolutament raonable’, però no van arribar a un acord i, finalment, es va tancar la venda amb un col·leccionista privat. El batlle de Capellades ha manifestat que va ser ‘una notícia sorprenent’ i remarca que la fundació ‘ha de tenir la capacitat de respondre en una situació extraordinària com aquesta’.
Un matrimoni d’artistes
Albert Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923 – Barcelona, 2009), ha estat un dels artistes catalans contemporanis més polifacètics. Té una gran trajectòria pictòrica i literària en què es destaquen les obres abstractes. El 1980 va rebre el premi de les arts plàstiques que concedeix el Ministeri de Cultura i el 2003 va rebre el Premi Nacional d’Arts Visuals de Catalunya per la Generalitat. A més, el 1983 li van concedir la Creu de Sant Jordi i el 1991 la Legió d’Honor del govern francès. La seva esposa, Maria Girona (Barcelona, 1923 – Barcelona, 2015) va ser una pintora, gravadora i activista cultural catalana. En el seu cas, també va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi el 1998.