29.09.2017 - 17:55
VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)
La Fundació Columbus, impulsada pel fons de capital de risc Columbus Venture Partners i recolzada per la Fundació Global Omnium – Aigües de València, naix amb l’objectiu d’impulsar la innovació científica espanyola i possibilitar l’accés a teràpies capdavanteres a xiquets amb càncer o malalties rares.
El primer projecte d’esta fundació sense ànim de lucre, amb seu social a València i presentada este divendres per representants de la Fundació, Damià Tormo i Javier García, socis fundadors del fons de capital de risc Columbus Venture Partners, és un programa de prototeràpia per a xiquets espanyols que arrancarà a principis de 2018.
El president de la Fundació Columbus, Damià Tormo, ha explicat que la fundació naix “amb la vocació de seguir acostant la ciència a la societat, però esta vegada des d’una perspectiva filantròpica” per a aconseguir que els tractaments puguen ser accessibles a totes les persones que els necessiten, i especialment als xiquets, contribuint d’esta forma a millorar la seua esperança i qualitat de vida. En esta mateixa línia, es desenvoluparan programes que lluiten per la cura de malalties rares i de tipus oncològic.
La directora general de la Fundació, Ana Gómez, ha informat que el primer projecte, que arrancarà a principis de 2018, serà un programa de protonteràpia per a xiquets espanyols que utilitza un feix de protons per a destruir els tumors i té l’avantatge de reduir considerablement els efectes secundaris produïts per la radioteràpia convencional. “Açò és clau en xiquets, ja que són més vulnerables a patir efectes adversos en teixits i òrgans que es troben en ple desenvolupament”, ha explicat.
Ha concretat que “s’està desenvolupant un programa pilot, en col·laboració amb els hospitals Infantil Universitario Niño Jesús, a Madrid, i Universitari i Politècnic de la Fe, a València, amb l’objectiu de facilitar que, en els casos indicats, els xiquets espanyols puguen accedir al tractament de protons en centres europeus”.
CONCERTS BENÈFICS
Per la seua banda, García ha explicat que s’estan programant una sèrie de concerts benèfics que tindran com a protagonista el cello “Il Soldato”, un instrument de 1800 creat per Josef Guadagnini que amaga una història “molt especial”. Des de 1920 “Il Soldato” ha anat passant de cellista en cellista de manera que el seu propietari, en el moment de retirar-se, triava el seu successor que havia de complir dos condicions: ser bon músic i bona persona.
El gran cellista holandés, Herre Jan Stegenga, ha triat Ángel Luis Quintana, professor solista de l’Orquestra Nacional d’Espanya, com a destinatari d’esta joia i la Fundació Columbus ho ha adquirit per a cedir-li-ho al músic espanyol i per a continuar el llegat. Quintana ha indicat que “que Il Soldato siga el vehicle i que els dos siguem els missatgers perquè els xiquets recuperen el somriure i la salut, satisfà de sentit tota la meua vida professional”.
Així, la Fundació està desenvolupant un programa de concerts, A tempo -Il Soldato & Friends, que tindrà el cello com a protagonista i al que acompanyaran diferents artistes de reconegut prestigi. S’ha escollit este concepte musical, A Tempo, amb l’objectiu de ressaltar el sentit d’urgència del tractament d’estos xiquets.
El primer concert de “A Tempo – Il Soldato & Friends” comptarà amb la participació de María José Montiel, Ramón Tebar i Ángel Luis Quintana i tindrà lloc en el saló d’actes del Centre Cultural La Beneficència, a València, l’11 de desembre d’enguany.
Per la seua banda, la internacionalment reconeguda, Premi Nacional de Música i ambaixadora de la Fundació Columbus, María José Montiel, ha sostingut que “la música és una de les vies de comunicació més commovedores i que amb més facilitat toca el cor de les persones”. A més, ha confessat que és un “privilegi” i li ompli de felicitat l’ànima, poder alçar la seua veu “per a unir la música i la ciència donant amor i entrega a xiquets que ho necessiten”.