La Fundació Casa Natal dóna testimoni de la mirada del poeta Josep Palau a Picasso a través de material inèdit

  • La Fundació Picasso Casa Natal ha presentat aquest dimecres la mostra 'Palau mira Picasso', una exposició que repassa la relació entre el poeta i el pintor, en la qual inclou peces inèdites i la primera pintura de l'artista malagueny. Entre d'altres, podran veure's documents, fotografies i altres materials que revelen l'amistat entre tots dos.

VilaWeb
Redacció
21.06.2017 - 15:47

MÀLAGA, 21 (EUROPA PRESS)

La Fundació Picasso Casa Natal ha presentat aquest dimecres la mostra ‘Palau mira Picasso’, una exposició que repassa la relació entre el poeta i el pintor, en la qual inclou peces inèdites i la primera pintura de l’artista malagueny. Entre d’altres, podran veure’s documents, fotografies i altres materials que revelen l’amistat entre tots dos.

Així ho han presentat l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, al costat de la regidora de Cultura, Gemma del Corral; la directora de la Fundació Palau, María Cholla; el director de la Fundació Picasso, Museu Casa Natal, José María Luna, i el comissari de la mostra, Víctor Fernández.

L’exposició podrà veure’s fins al 8 d’octubre. L’estreta amistat entre el poeta i dramaturg català Josep Palau i Fabre (1917-2008) i Pablo Ruiz Picasso ha deixat per a la història moments únics i íntims de la vida i obra del pintor malagueny.

Així, aquests moments compartits queden immortalitzats en aquesta exposició, que reuneix més d’un centenar de peces de l’arxiu personal de Palau, composta per una selecció de fotografies, documents i treballs del pintor.

El comissari de la mostra, en roda de premsa, ha incidit que a través de la mostra, que és “un tast de l’arxiu dels fons del mateix Palau que va anar creant per a l’estudi de Picasso”, es pot, d’una banda, veure “l’obsessió” de Palau per “documentar-ho tot”.

“Aquesta obsessió el fa anar a totes parts amb les seves notes i una càmera, per la qual cosa ho fotografia tot”, encara que ha explicat que no són “d’un professional, sinó d’algú que vol documentar i utilitza aquestes fotos per als seus llibres i estudis”.

D’igual manera, en la mostra recull fotografies que ell li fa a Picasso. “En aquesta obsessió per documentar tot el que fa Picasso, aquest li diu que si al fet que tregui la càmera i a qualsevol moment li fa una foto”, ha detallat el comissari. D’altra banda, en els documents es veuen els materials de Palau, en el qual es troben, entre d’altres, un qüestionari que li fa a l’artista malagueny.

“Nosaltres intentem amb la mostra ensenyi com Palau mirava Picasso; però no el mira com un estudiós científic anglosaxó, sinó que té ulls de poeta, la qual cosa fa que es mogui per intuïcions que el mateix Picasso considera encertades”, ha dit.

PECES

En concret, una de les peces més esperades és el quadre ‘Vista del Port de Màlaga’, considerada com la primera obra artística de Picasso. Segons es recull en diverses biografies de l’artista, “el primer oli que es coneix de Pablo va poder ser pintat cap al 1888: ‘Vista del Port de Màlaga’, versió de la còpia que va fer el seu pare el 1887 de l’oli original d’Emilio Ocón i Rivas (datat el 1878).

A més d’aquesta pintura, l’exposició treu a la llum part de l’arxiu del poeta, amb una selecció de les seves fotografies. Són imatges, en la seva majoria inèdites, en les quals retrata Picasso, però també aquells llocs i persones relacionats amb la biografia de l’artista.

A això se li sumen documents amb un valor especial, com són les dedicatòries i retrats fets per Picasso a Palau, així com les anotacions manuscrites del malagueny, com la que va fer per certificar el primer quadre que va pintar sent nen, la pintura ‘Vista del Port de Màlaga’.

Juntament amb aquestes peces, l’exposició també acull un cendrer realitzat per Picasso, a més de les anotacions que va fer per a l’escriptor del seu estudi al Bateau-Lavoir, el taller parisenc on va néixer el cubisme.

D’igual manera, en la mostra es poden veure els treballs que van realitzar els artistes Antoni Tàpies, Luis Gordillo, Antoni Plena, Antoni Muntadas, Carlos Pazos, Perejaume i Joan Fontcuberta a partir d’una fotografia presa pel poeta al pintor malagueny.

En l’exposició es poden trobar fotografies fetes per Josep Palau i Fabre, entre elles Picasso i Jacqueline i els llocs picassians; així mateix també es pot contemplar obres de Picasso dedicades a Palau; retrats d’amics de Picasso –André Salmon, Matrimoni Zervos, Antonin Artaud–; i, finalment, després de Picasso amb l’enterrament de l’artista i homenatges a Palau i Fabre sobre una foto de Picasso.

JOSEP PALAU I FABRE

A més de poeta, dramaturg, traductor i assagista, Palau és conegut com una de les principals autoritats en els estudis picassians, amb una extensa bibliografia que encara avui segueix sent considerada com a fonamental per conèixer el geni malagueny. A diferència d’altres investigadors, l’escriptor català va comptar amb el suport del mateix Pablo Picasso que el va ajudar proporcionant-li nombroses dades i documentació sobre la seva vida i la seva obra.

Coincidint amb el centenari del naixement de Josep Palau i Fabre, i en col·laboració amb la Fundació Palau de Caldetes d’Estrac, que acollirà aquesta mostra a partir d’octubre, s’ha articulat aquesta exposició que celebra l’amistat entre l’escriptor català i l’artista malagueny. Palau va ser un dels autors que millor va saber observar la vida i l’obra de Pablo Picasso.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor