20.03.2016 - 22:00
|
Actualització: 20.03.2016 - 23:43
L’ordre d’enviar a Turquia els refugiats sirians que esperen a l’entrada de Macedònia ha intensificat la tensió de tota la zona. A part la crisi estricta, hi ha el rerefons de la disputa entre Grècia i Macedònia i fins i tot la definició de Macedònia.
Per entendre millor les implicacions del conflicte us oferim un seguit de mapes.
El pas de frontera d’Idomeni
La màxima concentració de refugiats és al pas de frontera entre Idomeni (Grècia) i Gevgelija (Macedònia). És el pas principal entre tots dos països i els refugiats hi han establert un gran camp, als afores de la població grega. Els qui puguin superar, il·legalment, la frontera es troben tot seguit amb el problema d’haver de superar un riu que els talla el pas, perquè els ponts són controlats per la policia macedònia. Travessar aquest riu és perillós.
Les rutes d’arribada
Fins al pas d’Idomeni-Gevgelija, els refugiats hi arriben per diverses vies. La més habitual és saltar amb vaixell des de la costa turca a les illes gregues que hi ha més a la vora d’Anatòlia. Un cop allà són traslladats al continent, normalment al port del Pireu, a Atenes, des d’on fan la ruta per terra, amb tren o amb vehicles, fins a Tessalònica, i d’allà cap a Idomeni.
Les diverses Macedònies
L’actual República de Macedònia és una part només de la Macedònia històrica, que s’escampa també per Albània, Bulgària i Grècia. Fins i tot Romania en reivindica una part del territori, basant-se en l’existència d’una petita població romanesa.
Macedònia era una de les repúbliques iugoslaves i no causava gaires problemes, però en el moment de la independència Grècia s’hi va oposar de mig a mig, perquè temé que reivindiqués la Macedònia històrica grega, cosa que no va passar. Amb tot Grècia encara avui impedeix que Macedònia faci servir aquest nom i la bandera macedònia tradicional. Així doncs, la república macedònia ha de fer servir oficialment l’acrònim FYROM (‘Former Yugoslav Republic of Macedonia’, és a dir, ‘Antiga República Iugoslava de Macedònia’).