28.08.2015 - 06:00
Estrenada el 1922 a Ceret, ‘La Font de l’Albera’, amb texts dels nord-catalans Josep Sebastià Pons i Gustau Violet i musicada pel compositor barceloní Enric Morera, ha rebut un homenatge molt emotiu a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Gairebé un segle després, a l’església de Sant Pere de Prada s’ha representat en format de dos actes per a cor i cobla, amb la col·laboració del Cor Jove de l’UCE i la Bellpuig Cobla amb la direcció de Francesc Valldecabres.
El mateix Gustau Violet va explicar a Francesc Pujols que quan era al front lluitant a la guerra s’enyorava molt del Rosselló, i aleshores es va imaginar una sortida al camp en què ell i els seus companys i familiars passaven un dia a prop d’una font. Per a ell era un record de pau i tranquil·litat mentre era al camp de batalla. Quan va tornar al Rosselló, Gustau Violet va proposar a Josep Sebastià Pons i Enric Morera de representar aquesta obra. Josep Sebastià Pons hi va afegir els versos i Enric Morera, la música. El resultat: una obra lírica de caràcter costumista. L’argument és una pintura tradicional d’un costum popular ben català: la caragolada. Representa un moment d’emoció intensa i escenes d’alegria pura, fantasieja de la comèdia al drama i es presta magníficament al bell conjunt de danses, cors i cantarelles de la partitura tan rica que il·lustra.
En aquella primera representació del 1922 hi va haver primeres figures de l’època en una producció transfronterera amb el tenor Vendrell, el baix Demangane, la Cobla La Principal de Peralada i l’Orfeó Germanor Empordanesa de Figueres, dirigida pel mestre Enric Morera.
Més articles com aquest a Tornaveu, fent clic aquí