La fiscalia vol impedir que Forcadell reprengui el voluntariat i la cura de la seva mare

  • Diu que aquest permís no l'ensenyarà a 'respectar la llei'

VilaWeb
ACN
15.05.2020 - 16:28

La Fiscalia de Lleida ha presentat un recurs al Jutjat de Vigilància Penitenciària contra la interlocutòria d’aquest mateix jutjat que avala aplicar a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, l’article 100.2 del règim penitenciari per sortir de la presó a fer voluntariat i tenir cura de la seva mare. Serà l’Audiència de Tarragona qui decidirà sobre aquest recurs en què el ministeri públic al·lega que l’aplicació d’aquest article és ‘excepcional’ i que ‘s’ha de fonamentar en un programa específic de tractament’. En aquest sentit, considera que, en haver estat condemnada per sedició a onze anys i mig de presó, ‘el programa hauria de tenir com a finalitat ensenyar al penat a respectar la llei’ i que no és així.

El jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida va avalar dimarts que Forcadell pogués sortir de la presó per fer tasques de voluntariat i cuidar la seva mare a través de l’aplicació de l’article 100.2. Argumentava que Forcadell ha acceptat ‘no només els fets, sinó l’error i l’equivocació en la via, mitjans i forma utilitzats per assolir l’objectiu de la independència de l’Estat de forma unilateral’. El text de la interlocutòria afegia que Forcadell ‘reconeix el delicte sense desviacions, ha fet una anàlisi funcional i crític de la seva conducta delictiva’ i ‘ha abandonat la vida política’. Per això conclou que en el seu cas està ‘suficientment justificada una flexibilització del règim ordinari’.

Però la fiscalia de Lleida, encarregada del recurs perquè el centre Mas d’Enric de Tarragona depèn del jutjat de Vigilància Penitenciària de Lleida, discrepa de la decisió d’aquest jutjat. En el seu recurs, recull que l’aplicació del 100.2 s’ha de fonamentar en un programa específic de tractament ‘que no es pugui dur a terme de cap altra manera’. En aquest sentit, destaca que perquè aquesta activitat social es pugui considerar part del tractament cal especificar perquè influirà positivament en les seves mancances, tenint en compte que ja ha dut a terme una activitat similar amb les internes dins del centre penitenciari. Per tant, no s’explica perquè aquests dèficits no els pot treballar dins la presó.

A més, la fiscalia afegeix que Forcadell no ha complert ni una quarta part de la pena, que s’assoliria el 2 de febrer de 2021, i que ‘no existeix cap relació entre el delicte comès i la realització de l’activitat socio-familiar’. Diu que aquest règim es dóna per fer possible la reeducació i la reinserció social i que Forcadell, a més d’estar ‘totalment inserida a la societat’, en haver estat condemnada per sedició, el programa hauria de tenir com a finalitat ensenyar al penat a ‘respectar la llei’.

Pel que fa a la cura de la seva mare, la fiscalia no entén tampoc cap relació amb el delicte ni quin efecte pot tenir en el tractament de Forcadell. Considera, a més, que aquesta decisió suposa un trencament del principi d’igualtat amb altres internes, i que a més no justifica que no hi ha altres familiars que puguin fer aquest acompanyament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor