La fiscalia recorre contra l’encausament per terrorisme a Puigdemont i Rovira pel Tsunami Democràtic

  • El jutge García-Castellón va encausar nou persones més coincidint amb la recta final de la negociació de l'amnistia

VilaWeb

Redacció

10.11.2023 - 11:35
Actualització: 10.11.2023 - 15:19

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha presentat un recurs contra la interlocutòria del jutge Manuel García-Castellón en què encausava per terrorisme el president Carles Puigdemont, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i nou persones més per les accions del Tsunami Democràtic. El fiscal considera que aquest tribunal, que és d’una jurisdicció especial i no ordinària, no és pas competent en aquesta causa, perquè no hi veu pas cap possible delicte de terrorisme, sinó de desordres públics. Diu l’escrit que durant aquests quatre anys que fa que es va obrir la causa “no hi ha hagut elements que permetin de sostenir l’existència d’una organització o grup criminal, ni tampoc el caràcter terrorista, que és allò que justificaria la competència de l’Audiència espanyola”.

I ho explica adduint que en els fets recollits en la causa no s’acrediten ni jerarquies, ni distribució de funcions entre els investigats, ni l’existència d’un òrgan directiu, ni tampoc la perpetració concertada de fets delictius, requisits necessaris, segons la jurisprudència del Tribunal Suprem, perquè es valori que hi va haver una organització criminal. “No deixa de ser més que un perfil de Twitter, i en la seva fase més avançada dels fets, una app dissenyada per accedir a codis QR que permetessin el coneixement de comunicats emesos per aquesta suposada entitat”, sosté el text.

A més, en el seu recurs tampoc veu acreditada la participació concertada de més de dues persones en activitats delictives. La fiscalia remarca que només dos dels fets recollits en la interlocutòria tenen rellevància penal: el bloqueig de l’aeroport del Prat i el tall de l’AP-7. I en aquests dos fets només hi veu desordres públics, un cop derogat el delicte de sedició

Que la fiscalia no hi veia terrorisme se sap d’ençà de l’aixecament del secret del sumari, a començament d’any, i aquests darrers mesos, coincidint amb el debat sobre la llei d’amnistia, l’extrema dreta es va moure per a personar-se en la causa i mantenir la investigació per terrorisme. Fa poc que el jutge García-Castellón va acceptar Vox i Dignidad y Justicia com a acusació particular, amb l’acusació de terrorisme, i això li ha permès de retenir la causa. Pocs dies després la Guàrdia Civil li lliurava un informe incriminatori sobre els suposats responsables del Tsunami Democràtic, i tres dies després García-Castellón feia pública la investigació per terrorisme.

Soler i Wagensberg, “els més clarament implicats”

La fiscalia considera que pot declarar-se acreditat que Oriol Soler i Ruben Wagensberg van redactar comunicats que d’alguna manera podrien haver marcat el desenvolupament dels esdeveniments. Ara bé, deixa clar que només se’ls podria imputar la redacció de comunicats i estar al corrent de tot el va passar, així com intervencions en xarxes a favor del moviment. Ells dos serien “els més clarament implicats” en la plataforma, segons l’escrit.

Pel que fa a la resta d’investigats, titlla les imputacions a Xavier Vendrell de “dèbils” i considera “insostenible” atribuir-li la coordinació de les accions a l’aeroport del Prat pel fet de dir que caldria portar menjar i beguda als concentrats allà. En la mateixa línia s’expressa parlant de Marta Rovira: “Aquest ministeri entén que no està en absolut acreditat en els informes incorporats a les actuacions tasques de coordinació de la plataforma”.

Finalment, sobre Carles Puigdemont, el ministeri públic creu “significatiu” que a l’informe policial no se li dediqui cap apartat, ni se li atribueixin fets concrets. La fiscalia subratlla que l’Audiència no acorda cursar suplicatori, el que, a parer seu, “revela la intangibilitat de la imputació”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor