La Fiscalia reclama cooperació entre el CNI, Policia, Guàrdia Civil, Mossos i Ertzaintza contra el gihadisme

  • Afirma que Espanya lidera la lluita contra el terrorisme gihadista, la "major amenaça" de les democràcies occidentals

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 13:28

Afirma que Espanya lidera la lluita contra el terrorisme gihadista, la “major amenaça” de les democràcies occidentals

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

La Fiscalia General de l’Estat que dirigeix José Manuel Maza aposta pel treball coordinat entre el servei del Cos Nacional d’Intel·ligència (CNI) i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, formades per Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Ertzaintza per a la lluita contra el terrorisme gihadista.

Així es desprèn de la Memòria Anual de la Fiscalia General de l’Estat relativa a l’any 2016, que ha estat presentada en l’acte solemne de l’Obertura de l’Any Judicial. En aquest informe, el Ministeri Públic subratlla que el terrorisme gihadista és la “major amenaça” a la qual s’enfronten les democràcies occidentals i assegura que Espanya és un dels “països líders” i es troba en l'”avantguarda” en la lluita contra aquest fenomen.

Recalca la necessitat de cooperar internacionalment per combatre l’amenaça islamista que és “global”. Però, incideix, que aquest tipus de terrorisme també mostra característiques autòctones, la qual cosa fa que sigui “un terrorisme local”.

Per això, posa l’accent en la necessitat que tant el servei del Cos Nacional d’Intel·ligència (CNI) i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, és a dir, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Ertzaintza– treballin de forma coordinada.

L’informe donat a conèixer aquest dimarts assenyala que Espanya no va sofrir el 2016 cap acció terrorista “ni contra interessos o actius espanyols en l’exterior” per part d’organitzacions o individus vinculats al terrorisme islamista. Per tant, no s’inclouen els atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d’agost, que van deixar 16 víctimes mortals i més d’un centenar de ferits.

Encara així, indica que la Direcció General de la Policia va desenvolupar l’any passat 23 operacions a Espanya, tres al Marroc, una a Alemanya i una altra a Bèlgica.

11M: FONT INESGOTABLE D’APRENENTATGE

No obstant això, la Memòria recorda els diferents atacs que han sofert altres països europeus com França, Bèlgica, Alemanya o el Regne Unit, així com l’atemptat de l’11 de març de 2004, el que més víctimes ha tingut de tots els perpetrats.

“Segueix sent una inesgotable font d’aprenentatge”, diu la Fiscalia General de l’Estat sobre l’11M i demana que estigui “sempre present” per les víctimes i per les circumstàncies en les quals van concórrer “perquè no torni a produir-se”.

D’altra banda, l’informe detalla que s’han incrementat les investigacions sobre terrorisme gihadista, tal com va succeir el 2015, quan les investigacions per terrorisme de cort gihadista van representar el 55 per cent de totes les instruccions relacionades en aquesta matèria, mentre que el 2014, només eren un 34 per cent el 2014.

CAMP DE TREBALL MÉS IMPORTANT DE L’AUDIÈNCIA NACIONAL

“Per les característiques i singularitats que presenta el gihadisme” seguirà sent així en els propers anys, la “parcel·la més important de treball de l’Audiència Nacional”, que representa més del 40 per cent del treball d’aquesta seu judicial, assenyala la Memòria. Indica, així mateix, que l’any va concloure amb 70 detinguts i 104 presos per delictes de terrorisme gihadista i es van celebrar 11 judicis, dels quals 10 de les sentències van ser condemnatòries per 24 persones.

Segons el departament de Maza, l’evolució del fenomen terrorista en els seus diferents vessants com el gihadista ha obligat el Ministeri Públic a “replantejar” i “reorientar” les prioritats i les funcions de la investigació criminal. En aquest sentit, insisteixen en la necessitat de dotar al Ministeri Públic de més fiscals especialitzats i dedicats en aquesta matèria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor