10.05.2021 - 18:54
|
Actualització: 10.05.2021 - 19:49
Ni Victoria Álvarez, ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola, ni l’empresari Javier de la Rosa no seran citats per la fiscalia com a testimonis al judici contra la família Pujol, tot i que foren les seves denúncies que van provocar que l’Audiència espanyola obrís la investigació sobre l’activitat econòmica del fill gran del president Pujol. El 2012, Álvarez va denunciar, primer davant la policia espanyola i després davant del jutge, que havia acompanyat Jordi Pujol Ferrusola en diversos viatges a Andorra, on, segons ella, ell duia nombroses motxilles amb una gran quantitat de bitllets de 500 euros. Més endavant, Álvarez va admetre que havia fet la denúncia a instàncies de l’ex-comissari José Manuel Villarejo, que havia contactat amb ella fent-se passar per periodista.
El testimoni d’Álvarez ha estat durant tot el procés en una situació molt complicada precisament per la seva relació amb Villarejo. La defensa de la família Pujol va denunciar davant l’Audiència espanyola que havien estat víctimes de seguiments, violació de domicili i robatoris de documentació per part de l’ex-comissari, en el marc d’un presumpte operatiu orquestrat pel Ministeri de l’Interior espanyol durant el govern del PP. El mateix Villarejo va reconèixer davant del jutge l’existència d’una unitat de la policia espanyola que, durant el mandat de Jorge Fernández Díaz, treballava per incriminar polítics independentistes, incloent-hi els Pujol, sense cap autorització judicial.
Justament això va ser a punt de contaminar la causa contra els Pujol. L’informe incriminatori contra la família Pujol que la UDEF va presentar a l’Audiència espanyola es basava en un USB d’origen dubtós. El juliol passat, la sentència sobre aquest cas reconeixia que un dels policies de la unitat suposadament dedicada a l’Operació Catalunya, Eugenio Pino, va fer servir l’USB sabent que no hi havia autorització judicial. Pino i el seu número dos, l’ex-inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, s’enfrontaven a acusacions d’estafa processal, fals testimoni i revelació de secrets, però van negar cap responsabilitat en la fabricació de proves contra la família Pujol i finalment van ser absolts perquè segons el jutge, complien el deure de perseguir el delicte.
El primer de juliol del 2014, a més, Villarejo va lliurar l’informe ‘Dinero Offshore’ amb informació sobre els comptes dels Pujol a la Banca Privada d’Andorra, pocs dies abans que el diari El Mundo publiqués l’exclusiva i que l’ex-president acabés reconeixent l’existència d’una fortuna a Andorra no declarada a l’estat espanyol. Ara, l’escrit de l’acusació de la fiscalia, comença l’exposició dels fets partint de la declaració de l’ex-president, el 2014, i no pas de les declaracions d’Álvarez i de la Rosa, que daten de dos anys abans.
En el cas de de la Rosa, finalment, la fiscalia no el cita a malgrat que una de les qüestions que es dilucidaran en el judici és si Jordi Pujol Ferrusola va cobrar una comissió en una operació vinculada a una de les seves empreses, Grand Tibidabo, cosa que ell mateix va denunciar, per bé que més tard se’n va desdir. Tant Álvarez com de la Rosa van negar al parlament fa vuit anys que haguessin rebut cap recompensa econòmica per haver denunciat Pujol Ferrusola.
La fiscalia, això sí, demanarà que es pugui comptar amb les declaracions que tots dos van fer davant de la policia i del jutge instructor. La setmana passada la fiscalia va fer públic que demana 9 anys de presó per al president Jordi Pujol, 29 per al seu fill Jordi i entre 8 i 14 per a la resta de fills. Són acusats de delictes d’organització criminal, emblanquiment de capitals, delicte contra la Hisenda Pública i falsedat documental. L’escrit de la fiscalia diu que Pujol i Ferrusola van dirigir una trama amb els seus set fills de manera que van “ocultar una quantitat ingent de diners a Andorra, pel cap baix d’ençà del 1991, gràcies a l’afavoriment de determinats empresaris perquè rebessin les adjudicacions de diversos concursos públics de l’administració pública catalana”.