La fiscalia espanyola manté l’independentisme català classificat com a terrorisme

  • Així consta en la memòria anual de la fiscalia general de l’estat, lliurada avui · Inclou l’activitat antirepressiva dins aquesta qualificació

VilaWeb
Redacció
07.09.2023 - 13:58
Actualització: 07.09.2023 - 16:42

La fiscalia de l’Audiència espanyola continua incloent l’independentisme català dins de les activitats que qualifica de terrorisme. Així consta en la memòria anual de la Fiscalia General de l’Estat, correponent a l’exercici del 2022, que el fiscal general Álvaro García ha lliurat avui en l’acte d’obertura de l’any judicial que s’ha fet a Madrid, amb la plana major del poder judicial i presidit per Felipe VI. És dins de l’apartat de les investigacions dutes a terme per la fiscalia de l’Audiència espanyola que hi ha una referència al “moviment violent independentista català” dins de l’apartat de “Terrorisme”, on hi ha referències encara a ETA (que fa dotze anys que va acabar l’activitat armada i sis que es va dissoldre), els GRAPO, Resistencia Galega, el gihadisme, l’extrema dreta i l’extrema esquerra. 

En la memòria, la fiscalia indica que l’any passat hi va haver vint-i-quatre “accions violentes i de sabotatge a Espanya”, onze de les quals per “incitació a l’odi”, vuit per “danys públics/desobediència”, tres per danys a empreses privades, un per haver malmès seus polítiques i un per enaltiment del terrorisme. Diu la fiscalia que “s’ha detectat una disminució de les accions de sabotatge degut a l’esgotament de la militància i a la manca de fets rellevants per al seu imaginari que puguin ser utilitzats com a revulsiu per a la convocatòria de grans manifestacions i campanyes d’accions”. I diu que la “pèrdua de la iniciativa” dels suposats grups violents s’ha degut a l’acció de la justícia, i ha fet que “una gran part de la seva activitat es centri en l’anomenada ‘antirrepressió’. La mobilització en la resposta als processos judicials atrau la major quantitat de recursos a aquests col·lectius, amb l’execució de campanyes de pintades o a les xarxes socials.”

L’activitat antirrepressiva és emmarcada, doncs, també dins d’allò que la fiscalia qualifica de terrorisme, i més concretament “terrorisme nacional.”

El cas és que l’Audiència espanyola té pendent d’obrir judici oral per acusacions de pertinença d’organització terrorista per part de la fiscalia contra dotze membres del CDR detinguts el setembre del 2019 en l’Operació Judes. I també manté oberta per terrorisme la investigació contra el Tsunami Democràtic. 

A més, el govern espanyol va demanar d’incloure l’independentisme català en l’informe d’enguany d’Europol sobre la situació del terrorisme a Europa, tal com va denunciar l’eurodiputada d’ERC Diana Riba. De fet, el govern de Pedro Sánchez manté inclòs l’independentisme com una prioritat a l’hora de combatre, juntament amb el gihadisme, en la Directiva d’Intel·ligència que s’adreça al CNI anualment. Així ho va establir el govern de Mariano Rajoy i ho ha mantigut el de Sánchez. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor