24.01.2020 - 18:50
|
Actualització: 24.01.2020 - 19:49
La fiscalia ha demanat una pena de set mesos de presó i inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi durant la condemna a l‘activista Tamara Carrasco, perquè considera que ha comès un delicte d’incitació de desordres públics. L’escrit del ministeri fiscal acusa Carrasco d’haver enviat un missatge de veu de WhatsApp en què ‘impartia directrius per accions reivindicatives dels CDR durant la Setmana Santa del 2018‘.
Segons la fiscalia, la nit del 26 de març i la jornada del 27 de març hi hagué actes d’una ‘multitud de persones indeterminada’ per ‘pertorbar la convivència i el normal desenvolupament’. I afegeixen que el missatge de veu constitueix un delicte de distribució o difusió pública d’una consigna que incita a la comissió d’un delicte de desordres públics.
A l’informe de qualificació s’assegura que Tamara Carrasco va dir: ‘La intenció és la distracció policíaca, que tinguem tots els Mossos i la policia repartits per tot Catalunya i no puguin.’
També segons el document, Carrasco va explicar que la ‘consigna’ era aconseguir ‘un moviment als carrers i justificar la vaga general’ i va comunicar ‘dos talls’ a Ponent, un altre a la Jonquera i tres a les Terres de l’Ebre, juntament amb més alteracions de les vies comarcals i accions ‘més heavies‘ a la ciutat de Barcelona.
Segons el fiscal, Carrasco explica que les accions preparades per al dimarts següent eren de ‘sabotatge’, però ‘sense violència’ i estudia diverses possibilitats, com ara afectar ‘una mica la fibra òptica’ i les ‘connexions ferroviàries’ per ‘fer una putada a les mercaderies’.
A l’informe s’assenyala que va parlar d’una possible ‘vaga indefinida’ convocada per sindicats i va dir que abans es podria envair l’aeroport de Barcelona, tot i que admet que ‘és molt fotut’ perquè ‘et pot disparar la Guàrdia Civil’, de manera que proposa de traslladar l’acció al Port o a Mercabarna. ‘Si poguéssim aturar el port seria brutal perquè deixaríem sense subministraments les Balears, els xinesos s’emprenyarien’, continua.
Per al ministeri públic espanyol, les ‘consignes llançades’ per Tamara van ser el motor perquè ‘una multitud indeterminada de persones’, entre el 26 i el 27 de març de 2018, perpetrés actes ‘per impedir l’actuació de les forces i cossos de seguretat de l’estat i pertorbar la convivència i el normal desenvolupament de la vida de les persones’.
Carrasco va ser detinguda l’abril del 2018 acusada de rebel·lió i terrorisme en una operació en què no es va aconseguir d’arrestar un altre activista investigat, Adrià Carrasco, que es va exiliar.
L’Audiència espanyola, competent per a investigar aquests delictes, li va imposar la prohibició de sortir de la seva localitat, però va acabar remetent el cas a la justícia ordinària, perquè va concloure que els fets eren presumptament actes il·lícits de desordres públics.
La titular de jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona va decidir el maig de l’any passat de suspendre la mesura cautelar del confinament, perquè entenia no era ‘proporcionada’ amb el delicte de desordres públics imputat, que es castiga amb penes de tres mesos a un any de presó.