La fiscalia demana de reobrir la causa contra els acompanyants de Puigdemont a Alemanya

  • L'Audiència espanyola havia conclòs que els dos mossos, Josep Lluís Alay i Josep Maria Matamala no havien delinquit perquè no tenien confirmada l'euroordre de Llarena

VilaWeb
ACN
21.11.2018 - 19:13
Actualització: 21.11.2018 - 23:24

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha presentat un recurs davant la sala penal del tribunal contra l’arxivament de la investigació per encobriment als acompanyants del president de la Generalitat Carles Puigdemont quan va ser arrestat a Alemanya, el mes de març passat. El ministeri públic considera que era ‘notori’ que hi havia una euroordre contra Puigdemont i, per tant, els acompanyants eren conscients que intentaven eludir l’acció de la justícia. En canvi, el magistrat Diego de Egea va dictaminar que els acompanyants no tenien confirmació de l’euroordre acabada de dictar pel jutge instructor del Suprem Pablo Llarena.

Els acompanyants eren dos agents dels Mossos, l’historiador Josep Lluís Alay i l’empresari i amic personal de Puigdemont Josep Maria Matamala. Sobre aquest últim, el magistrat de l’Audiència espanyola va preguntar a la fiscalia si era procedent de dictar una ordre de recerca internacional, detenció i presentació, atès que no ha prestat declaració durant la instrucció de la causa.

Pel que fa als dos agents dels Mossos d’Esquadra, el magistrat concloïa, una vegada analitzats els fets, que el dia de la detenció de Puigdemont, el 25 de març, tenien un permís de l’activitat laboral. Tenint en compte això i que Alay no té condició de funcionari públic, el magistrat conclou que els tres investigats eren fora de l’exercici de les seves funcions públiques en el moment dels fets.

A més, De Egea assenyala que de la instrucció es dedueix que cap dels quatre investigats no tenia coneixement de l’activació de l’ordre europea de detenció contra Puigdemont, que acompanyaven ‘per simples relacions d’amistat’. El jutge també constata l’estada dels investigats a Alemanya el 25 de març, ‘sense existir indicis racionals que tinguessin coneixement de l’existència de l’ordre europea de detenció i lliurament que havia estat emesa el 23 de març del 2018 pels tribunals espanyols’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor