La fiscalia demana nou anys i mig de presó per a Boye i la inhabilitació com a advocat

  • També vol que li imposin una multa de 3,12 milions d'euros

VilaWeb

Redacció

29.11.2022 - 11:22
Actualització: 29.11.2022 - 16:16

La fiscalia demana que Gonzalo Boye, l’advocat defensor dels independentistes exiliats, sigui condemnat a nou anys i mig de presó pel cas sobre una presumpta operació de José Ramón Prado Bugallo, conegut per Sito Miñanco, per a introduir gairebé quatre tones de cocaïna a l’estat espanyol. Boye és acusat d’un delicte d’emblanquiment de capital procedent del narcotràfic en organització criminal, pel qual li demanen cinc anys i nou mesos de presó; i d’un de falsificació continuada de document oficial, amb una condemna de quatre anys més. A més, demanen que li sigui imposada una multa de 3,12 milions d’euros i que sigui inhabilitat per a l’exercici d’advocat durant el temps de la condemna.

La macrocausa de narcotràfic que implica Sito Miñanco afecta un total de quaranta-vuit persones físiques i cinc de jurídiques. Per a Miñanco, la condemna demanada és de trenta-un anys i mig de presó pel delicte contra la salut pública comès en organització criminal i com a cap, per emblanquiment de capitals en el marc d’una organització criminal en condició de cap, i per un delicte continuat de falsificació de document oficial.

Boye ha negat sempre els fets que li imputen, i en una entrevista a VilaWeb va explicar que havia estat l’advocat defensor de Miñanco durant tres anys. També va assegurar que un dels processats, Manuel Puente Saavedra, l’havia incriminat per un fet fals en una declaració que li havia permès de sortir en llibertat l’estiu del 2019.

Boye és acusat d’haver dissenyat una argúcia legal per a recuperar uns diners suposadament obtinguts del narcotràfic. Concretament, són 890.000 euros que van ser interceptats a l’aeroport de Madrid el 6 de febrer de 2017 i que duien en efectiu l’empresari Manuel González Rubio i cinc persones més quan volien agafar un vol a Colòmbia. Segons la jutgessa, el propietari d’aquests diners era Miñanco, que pretenia emblanquir-los a Colòmbia utilitzant aquesta gent com a correus humans. Segons el fiscal, arran del decomís que va fer la policia dels diners a Barajas, Miñanco va planejar juntament amb Boye i més advocats una manera de recuperar-los, que consistia a falsificar la documentació amb què havien de demostrar que eren lícits. Gonzalo Boye sempre ha negat aquesta acusació.

L’escrit d’acusació, al qual ha tingut accés VilaWeb, inclou una nota final en què el fiscal Ignacio de Lucas diu que el document no es pot considerar una comunicació oficial d’un document públic, sinó que es justifica pel deure legal de la fiscalia d’informar l’opinió pública dels fets destacats que es produeixin en l’àmbit de la seva competència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor