La Fiscalia demana al TSJC que prohibeixi a l’exconseller Gordó sortir d’Espanya pel cas 3%

  • El diputat reconeix que es reunia amb empresaris però nega que fos per cobrar comissions

VilaWeb

Europa Press / Redacció

14.09.2017 - 17:43
Actualització: 14.09.2017 - 20:03

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que prohibeixi a l’exconseller de Justícia de la Generalitat Germà Gordó sortir de l’estat espanyol, com a mesura cautelar després del seu interrogatori aquest dijous per la presumpta trama del 3%.

Segons han informat fonts judicials, el magistrat que s’encarrega de la investigació, Carlos Ramos, ha citat a totes les parts per les deu del matí d’aquest divendres per comunicar-los si decreta o no aquesta mesura cautelar demanada per la Fiscalia, a la qual s’ha adherit l’acusació popular. A més de prohibir a Gordó sortir de l’estat, els fiscals també han demanat que l’exconseller lliuri el seu mòbil, qui ja ha lliurat el telèfon que té el Parlament però no el seu personal, segons fonts judicials.

Gordó ha declarat com investigat davant el TSJC durant més de quatre hores en un interrogatori en què ha reconegut que es reunia amb empresaris però ha negat que fossin trobades per al cobrament de comissions per a Convergència. En una compareixença en què ha contestat a les preguntes de totes les parts, l’ara diputat no adscrit del Parlament ha justificat que pels seus càrrecs – exsecretari del Govern i exconseller de Justícia durant la Presidència d’Artur Mas – tenia com a regla reunir-se amb qui l’hi demanés, inclosos empresaris.

La Fiscalia, en canvi, considera que Gordó era ‘el conseguidor o el recaptador’ de presumptes comissions il·legals que empreses constructores pagaven a Convergència a canvi d’adjudicacions d’obra pública des d’institucions que controlava el partit. En un dels seus escrits, els fiscals Fernando Bermejo i José Grinda concloïen que ‘no existeix explicació legal i coherent que justifiqui la quantitat de gestions, menjars, interlocucions i reunions’ que Gordó va mantenir amb empresaris, a la seu de CDC i en el mateix Palau de la Generalitat.

Cinc casos sospitosos

Els representants del Ministeri Públic assenyalen cinc casos en els quals Gordó suposadament va intervenir decisivament perquè certs empresaris aconseguissin adjudicacions: obres del Consorci d’Educació, treballs en un dic en el Port de Barcelona, la millora de la carretera C-55, la plaça de les Glòries de la capital catalana i en un institut de Manresa (Barcelona).

Gordó ha abandonat el Palau de Justícia entorn de dos quarts de cinc de la tarda negant-se a contestar les preguntes dels periodistes, la majoria dels quals també ha esquivat la seva arribada al TSJC en haver entrat dues hores i mitjana abans de l’hora a la que estava fixada la seva declaració. Després de la declaració, en una anotació al seu compte de Twitter, Gordó ha anunciat que demanaran l’arxiu de la causa i que està ‘satisfet d’haver explicat els fets. Sempre dins de la llei’.

 

 

La causa del 3% la instrueix un jutjat del Vendrell (Tarragona) però en el cas de Gordó, pel seu aforament com a diputat del Parlament – abans de JxSí, ara no adscrit– és el TSJC el competent per investigar-lo, i així ho va decidir el magistrat després de rebre un informe del jutge instructor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor