La fiscalia demana onze anys de presó per als encausats per l’ocupació del rectorat de la UAB

  • Són vint-i-cinc estudiants, un professor i un treballador de la universitat

VilaWeb

Redacció

07.07.2016 - 21:00
Actualització: 08.07.2016 - 07:55

Onze anys. Aquesta és la pena que poden rebre els vint-i-cinc estudiants, un treballador, i un professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), tal com ha demanat el ministeri fiscal. Els fets van passar l’any 2013, quan els estudiants van començar mobilitzacions contra l’equip de govern de l’UAB, aleshores presidit per Ferran Sancho. Els estudiants reclamaven la reducció de taxes universitàries, la concessió d’ajuts per al transport públic i la retirada d’expedients contra estudiants que s’havien mobilitzat anteriorment. Durant les mobilitzacions, que van durar un mes, també van ocupar el rectorat.

En el seu escrit d’acusació el ministeri fiscal demana penes diverses que, sumades, arriben fins a onze anys per a cada un. Segons el ministeri fiscal, els encausats van ‘desenvolupar una seqüència de comportament criminal executat en diverses fases’: paralitzar el govern de la UAB, restringir l’accés al lloc de feina i causar tots els danys possibles,  amb la finalitat d’alterar la pau pública. A més, segons el ministeri els danys ocasionats durant els fets pugen a 384.838 euros. També es demana que durant cinc anys els encausats no puguin accedir a la UAB ni comunicar-se ni acostar-se a menys de 1.000 metres de la vice-rectora de la UAB d’aleshores, la professora d’antropologia Sílvia Carrasco i Pons.

Les acusacions són de desordres públics, violació de domicili jurídic, danys greus, coaccions, amenaces, alteració de la llibertat d’expressió i més.

La reacció dels estudiants
Els estudiants, agrupats en la plataforma Som 27 i més, han dit:  ‘Ens deixen claríssim que la pau social a la comunitat educativa, com a tota la societat, s’ha de mantenir al preu que sigui. I el preu són 27 persones en un procés judicial kafkià, que comença amb una llista negra, més pròpia de la Gestapo, d’aquelles persones que es mobilitzen, que molesten. Una llista negra feta pel rectorat d’una universitat i lliurada diligentment a comissaria. Feina ben feta, com si ho haguessin feta tota la vida.’

El professor encausat és Ermengol Gassiot, també secretari general del sindicat CGT de Catalunya, que es va definir activament en favor dels estudiants. Gassiot ha escrit una carta pública, que diu: ‘L’acusació és un autèntic despropòsit jurídic, segons asseguren els i les nostres advocades. Tenim molt clar que respon a una voluntat política d’atacar la lluita sindical i social contra la privatització de les universitats i els negocis que empreses i alguns professors/es fan amb aquest procés.’ El sindicat que presideix, la CGT, ha emès un comunicat, amb frases com ara aquesta: ‘Aquesta brutal repressió i peticions fiscals basades en la revenja ideològica tenen com a objectiu acoquinar l’estudiantat, la comunitat universitària i la població en general.’

L’equip de govern de la UAB es retira de l’acusació
L’actual equip de govern de la UAB no és el mateix que el que va viure els fets l’any 2013. Aleshores era presidit per Ferran Sancho. I en aquell moment la UAB va presentar la denúncia pels fets i formava part de l’acusació. L’actual, en canvi, és presidit des de fa poques setmanes per Margarida Arboix i ha decidit de retirar-se de cas. Han enviat aquest comunicat:

‘La UAB anuncia que s’ha retirat com acusació en el procés penal derivat dels fets esdevinguts durant l’ocupació de l’edifici del Rectorat de l’any 2013. La rectora i la secretària general es van reunir aquesta setmana amb representants i l’advocada de les persones imputades i ja se’ls va comunicar la decisió de retirar-se del procés. La UAB va interposar, durant l’ocupació del Rectorat del maig de 2013, una denúncia dels fets esdevinguts a la institució.’

En declaracions a VilaWeb, la secretària general de la UAB, Cristina Riba, diu: ‘A la UAB tenim una nova rectora des del 6 de juny. Margarida Arboix. I el nostre lema era ‘Una nova manera de fer’. Si ens retirem és perquè tenim intenció de passar pàgina i reconciliar-nos i arribar a consens tant amb els estudiants com amb els agents socials. Hem de tancar ferides. Creiem això.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor