La fiscalia de l’Audiència espanyola demana l’amnistia per als acusats de terrorisme de l’operació Judes

  • La fiscalia diu que cal parlar de fets, no de suposicions, i que els fets són amnistiables

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
27.06.2024 - 12:51
Actualització: 27.06.2024 - 13:19

La fiscalia de l’Audiència espanyola finalment ha seguit el criteri del fiscal general espanyol i ha demanat l’amnistia per als dotze acusats de l’operació Judes, acusats de terrorisme i tinença i fabricació d’explosius. En la vista oral d’al·legacions prèvies al judici, la tinent fiscal Marta Durantez ha considerat que l’excepció que la llei preveu per al terrorisme –“actes que puguin ser qualificats de terrorisme segons la directiva europea i, al seu torn, hagin causat de manera intencionada greus violacions de drets humans”– no deixa fora de l’amnistia els encausats per aquest cas, sobretot perquè –diu– “cal basar-se en els fets, i no en les suposicions”, i dels fets analitzats no n’hi ha cap que hagi significat una vulneració greu dels drets humans.

“El Conveni Europeu de Drets Humans diu que els bens a protegir són la vida i la integritat física, psíquica i moral”, ha dit. “Hauria estat necessària una violació greu dels drets humans en els delictes d’estralls, qualificats en grau de temptativa, i que els acusats no arriben a materialitzar. Encara que haguessin volgut posar en risc la vida de les persones, això no es va arribar a produir, i no podem partir de suposicions, sinó de certeses. A més, el legislador ha deixat clara la intenció d’eliminar el caràcter delictiu dels fets que no han posat en perill drets humans.”

Aquest criteri és coherent amb el que ha seguit la fiscalia a l’Audiència espanyola i al Tribunal Suprem sobre el cas Tsunami Democràtic, amb característiques semblants. En aquell cas, va dir que la causa havia de ser emparada per l’amnistia i era esperable que s’apliqués el mateix criteri en ambdues causes.

En canvi, l’acusació popular, representada per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, al qual s’adhereixen l’Associació de Víctimes del Terrorisme, l’Associació Dignitat i Justícia, l’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil, l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil i Vox, ha demanat que no se’ls amnistiï. L’advocat que els representa, en nom de José María Fuster-Fabra, vinculat a la ultradreta, ha criticat la llei més enllà de dir que no troba que els fets encaixin en l’amnistia, i fins i tot ha estat amonestat pel president del tribunal, Alfonso Guevara. El magistrat ha deixat la causa vista per a resolució.

[Treballem per ampliar aquesta informació.]

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor