03.04.2018 - 10:29
|
Actualització: 03.04.2018 - 11:51
La fiscalia alemanya ha demanat d’acceptar a tràmit la petició d’extradició del president Carles Puigdemont que ha fet el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena pels delictes de rebel·lió i de malversació. N’ha informat l’agència oficial alemanya DPA. La fiscalia ha fet la petició al Tribunal Superior de l’estat federat de Slesvig-Holstein, on Puigdemont fou detingut i on roman tancat a la presó de Neumünster, i demana que es mantingui l’empresonament.
Aquesta decisió de la fiscalia és el procediment habitual en aquests casos, i ara correspondrà al jutge de decidir si accepta l’extradició o no. El procés es pot allargar fins a un parell de mesos. ‘Que la fiscalia accepti a tràmit l’euroordre és la cosa més lògica, perquè assumeix la posició de defensa de l’estat espanyol, que és el que demana l’extradició’, ha explicat l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, en declaracions a RAC-1.
Els arguments de la fiscalia
La fiscalia explica que, després de fer una ‘anàlisi exhaustiva’ de l’euroordre del Tribunal Suprem espanyol, ha conclòs que ‘és pertinent una petició d’extradició’. També valida els dos delictes que li imputa la justícia espanyola: rebel·lió i corrupció. Sobre el primer, diu que ‘té un equivalent en els articles 81 i 82 del codi penal alemany’, que fan referència a ‘l’alta traïció’ contra Alemanya o els seus ‘lands’. ‘Una concordança idèntica entre les regulacions alemanya i espanyola no és necessària legalment’, continua. El comunicat de la fiscalia de Schleswig-Holstein diu que els càrrecs de la justícia espanyola de rebel·lió ‘essencialment inclouen l’acusació de celebrar un referèndum anticonstitucional tot i els disturbis violents que es preveien’.
D’altra banda, el ministeri públic també creu que l’acusació de corrupció a l’euroordre de Llarena té equivalent a l’article 266 del codi penal alemany, que especifica les penes per delictes de ‘malversació de fons públics o abús de confiança’. ‘Els costos de preparació i execució del referèndum anticonstitucional a ulls del Tribunal Constitucional espanyol són, segons les autoritats espanyoles, de 1.602.001,57 euros’, afegeix.
El comunicat també explica que la justícia de l’estat espanyol, en l’euroordre, acusa Puigdemont de ‘tirar endavant el referèndum d’independència en una reunió amb membres del govern i els caps policials de Catalunya el 28 de setembre de 2017’ tot i les advertències del TC. La petició europea de Llarena apunta que ‘era d’esperar una escalada de violència el dia del referèndum havent vist els xocs entre ciutadans i la Guàrdia Civil el 20 de setembre de 2017’, segons ha explicat la fiscalia. ‘Però no obstant, el govern de Catalunya –inclòs l’acusat com a president– va decidir celebrar el referèndum i les forces policials autonòmiques es van comprometre a garantir que els partidaris d’aquest procés de separació poguessin anar a votar’.
El procés d’extradició
Ara comença, doncs, pròpiament el procés d’extradició, i la justícia alemanya té a les mans de decidir si va endavant. Si el tribunal entén que hi ha una correspondència entre el delicte de rebel·lió del codi penal espanyol i el delicte d’alta traïció del codi penal alemany, el jutge podria considerar l’euroordre. Tot seguit, estudiaria si la conducta de Puigdemont es pot qualificar de rebel·lió o no analitzant si la conducta del president encaixa en els fets descrits per Llarena i el concepte de violència que descriuen els codis penals espanyol i alemany.
El jurista Josep Costa, diputat de Junts per Catalunya i vice-president primer del parlament, explicava a VilaWeb que la llei d’extradicions d’Alemanya preveu de denegar el procediment quan la persona requerida pot argumentar que li imputen delictes per motivacions polítiques, i quan hi ha una persecució política. A més, el Tribunal Superior de Slesvig-Holstein analitzarà quines garanties jurídiques pot tenir Puigdemont a Espanya i si s’hi respecten els seus drets.
‘Si tu al·legues que t’imputen uns fets que no són delicte a Espanya, és un argument per a desacreditar les garanties jurídiques d’Espanya i evitar l’extradició’, diu Costa. Fa notar que no solament es té en compte si el codi penal alemany recull un delicte similar a la rebel·lió del codi penal espanyol, sinó que s’analitzen els fets. I com que tots dos codis penals exigeixen que hi hagi un ‘alçament violent’, la justícia alemanya pot considerar que s’acusa Puigdemont d’un delicte que no ha comès.