26.01.2018 - 02:00
El nostre país és un dels territoris de la Mediterrània amb més tradició d’oli d’oliva. Les oliveres, que podem veure a molts camps, i una producció ancestral ens fa disposar de quatre olis amb Denominació d’Origen Protegida: les Garrigues, Siurana, Terra Alta i Baix Ebre-Montsià. Aquestes tres últimes s’han tornat a ajuntar per inaugurar el 2018 amb els seus olis novells en la Fira Intercomarcal de l’Oli de Móra la Nova.
Així doncs, comença un cap de setmana en què l’oli ocuparà els aparadors del firal del municipi. El periodista gastronòmic Josep Sucarrats s’encarregarà d’inaugurar la fira, on hi haurà estands per a les empreses d’oli de les comarques amb denominació. A més de la venda, s’hi faran tastets i els visitants podran puntuar les varietats per escollir l’oli guanyador, que s’anunciarà diumenge. També diumenge, se sortejaran lots d’oli entre els compradors de productes de la fira.
Un altre reclam són les Jornades Gastronòmiques de l’Oli, que es faran als bars i restaurants de Móra la Nova a partir de demà a les 20.30 i que consistiran en degustacions de tapes amanides amb oli d’oliva verge extra. Durant el dia també hi haurà tasts d’olis i d’olives i una activitat de cuina amb la blocaire Evacuinera.
Diumenge a les 10.00 la cultura gastronòmica de Ribera d’Ebre prendrà els carrers, amb un esmorzar amb clotxes, un menjar tradicional fet d’un pa rodó ple d’arengades, cebes, tomàquet i alls escalivats, tot regat amb oli. Se’n repartiran vora dues mil. Els tiquets per a aquest tastet valdran tres euros i es vendran al recinte de la fira.
Diumenge també es farà el concurs i la degustació d’allioli, a les 12.30. Per a seleccionar-ne el guanyador, es tindrà en compte la quantitat i l’aspecte de l’allioli, que s’haurà de fer en deu minuts. A l’hora de berenar, els assistents podran retornar als gustos de la infantesa menjant una llesca de pa amb oli i xocolata, sal o sucre. Finalment a les 20.00 es clausurarà la fira.